Yıldız Teknopark Eylül 2020 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 30.09.2020

Yıldız Teknopark Eylül 2020 Haber Bülteni

Yıldız Teknopark Akademisyen Girişimcilerin De İlk Tercihi Oluyor

Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi, sadece akademik girişimcilere özel akademik kuluçka programı ile fark yaratıyor. Bugün teknopark bünyesinde 43 üniversiteden toplam 90 akademisyen girişimcinin kurduğu 72 şirket olduğunu söyleyen Teknopark Genel Müdürü Prof.Dr. Mesut Güner, “Akademisyen girişimcileri yeni ticari değerler üretmek için Yıldız Teknopark’a davet ediyoruz.” diyor.

Yerli ve milli markalar doğmasına öncülük edecek ilham verici bir ekosistem kurmayı ve böylece ulusal rekabet gücüne katkıda bulunmayı misyon edinen Yıldız Teknopark akademisyen girişimcilerin de ilk tercihi oluyor.

Üniversitelerdeki bilimsel bilgi birikim ve araştırma sonuçlarının inovatif girişimlere transferini teşvik ederek, yeni ticari değerler üretilmesini sağlamak üzere çalışan Yıldız Teknopark’ta bugün 43 üniversiteden toplam toplam 90 akademisyenin kurduğu 72 aktif akademisyen firması bulunuyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Boğaziçi Üniversitesi’ne kadar devlet üniversitelerindeki hocaların yanı sıra Koç, Sabancı, Bahçeşehir, Okan, Medipol gibi pek çok vakıf üniversitesinden hocanın da teknopark bünyesinde çalışmalarını yürüttüğüne değinen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof.Dr. Mesut Güner, “Yıldız Teknopark bünyesindeki sadece akademik girişimcilere özel akademik kuluçka programız var. Özellikle malzeme, nanoteknoloji ve donanımsal ürünler alanında alt yapı sağlayan tek kuluçka merkezi olmamız bizi diğer teknoparklardan ayrıştırıyor.” diye konuşuyor.

Akademisyen Girişimcilerin 29 Patenti Var

Yıldız Teknopark bünyesinde bugün 327 Ar-Ge, 98 kuluçka olmak üzere toplam 425 şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerden 72’si ise aktif akademisyen şirketler. Bunların 31 tanesinin kuluçka olduğunu söyleyen Prof.Dr. Güner, bu şirketlerin ağırlıklı olarak sağlık, kimya, medikal, makine ve teçhizat imalatı, geri dönüşüm, elektronik, enerji, yazılım, robotik, çevre, eğitim teknolojileri alanlarında projeleri olduğunun altını çiziyor. Bugüne kadar akademisyen girişimcilerin toplam 50 milyon TL’nin üzerinde ihracat yaptığını belirten Güner, bu akademisyenlerin 29 tane patente sahip olduğunu da sözlerine ekliyor.

Akademisyen girişimciler arasında pek çok başarılı ve adını tüm Türkiye’ye duyurmuş isim var. Türkiye’nin iş birlikçi robotlar (İHA ve İKA’lar) ile otonom keşif, güdüm ve seyrüsefer projesinde ana yüklenici şirket olan Polonom Robotics’in kurucusu Doç. Dr. Sırma Turgut Yavuz bu isimlerden biri.

Çocukların zeka potansiyelini üst seviyeye çıkarmak ve daha zeki çocukların yetiştirilmesine katıda bulunmak amacıyla geliştirilmiş bilgisayarlı zeka geliştirme programı MenalUP markasının kurucusu Ayasis’in kurucu ortağı Arş. Gör. Reşit Doğan da yine kuluçkadaki akademisyen girişimcilerden bir diğeri.

Chemtox Biolab Arge kurucu ortağı Prof. Dr. Afife Binnaz Hazar Yoruç ise hem bu sene ve hem geçen sene yapmış olduğu sanayiye lisanslama yoluyla transfer ile adından söz ettiriyor.

Ne Tür Avantajlar Sunuluyor?

Akademisyen girişimciler arasında buluşları ticarileşmiş pek çok kişi olduğuna da değinen Prof.Dr. Güner, teknopark olarak akademisyenlere verdikleri desteklerle ilgili şunları söylüyor:

“Yıldız Kuluçka olarak akademisyenlere ücretsiz kapalı ofis imkanının yanı sıra, fikrin oluşumundan fon bulunmasına, projenin yazımı, yönetimi ve yürütülmesinden paydaşların bir araya getirilmesine kadar fikri, sinai hakların yönetimi, bunların ekonomik katkıya dönüşmesi, ticarileştirilmesi konularında destekler sunuyoruz. Mentörlük, eğitim, ulusal ve uluslararası fonlara yönlendirme, yatırımcı görüşmeleri sağlama, prototip atölyesi kullanımı, basın ve pr danışmanlığı gibi destekler sunarak şirketlerini büyütmelerine yardımcı oluyoruz. Tabi vergi muafiyetlerinden ve teşviklerinden yararlanma imkanı da var.”

Yıldız Teknopark 87 Firmaya Kira İndirimi Desteği Sağladı

Yıldız Teknopark, bünyesinde faaliyet gösteren performansı yüksek ve başarılı firmaları ödüllendirmek, desteklemek ve diğer girişimcileri de teşvik etmek amacıyla kira indirimi desteği sağlamayı sürdürüyor.  Ar-Ge Teşvik Fonu çalışması kapsamında bu sene 87 firmaya kira indirimi sağlayan Yıldız Teknopark’ın Genel Müdürü Prof. Dr Mesut Güner, Yıldız Teknopark olarak 2015’den bu yana 300’den fazla firmamıza 3.5 milyon TL’ye yakın Ar-Ge Teşvik Fonu sağladık.  Bilimin yolunda verdiğimiz desteklere devam edeceğiz.” dedi.

Teknoparklarda yer alan girişimler için devlet tarafından sağlanan birçok teşvik bulunuyor. Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler için bu tarz desteklerin öneminin farkında olan Yıldız Teknopark ise, 2015 yılından beri teknoparklar arasında bir ilki gerçekleştirerek bünyesinde yer alan şirketlere Ar-ge Teşvik Fonu kapsamında kira indirimi sağlıyor.

2015’den bu yana 300’e yakın şirketin yararlandığı bu teşvik kapsamında 2019 verilerine göre 2020 yılında toplam 87 şirket kira indirimine hak kazandı. 

Amacimiz Bilim Ve Teknoloji Üretimini Teşvik Etmek  

Yıldız Teknopark olarak kira indirimiyle firmaları bilim ve teknoloji üretmeye teşvik etmeyi amaçladıklarını söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, kira desteği ile ilgili şunları söyledi: 

“İndirim oranlarını, bir önceki yılın fikri ve sınai mülkiyet hakları, patentli, ulusal ve uluslararası destekli ürünler geliştirilmesi, akademisyenler ve üniversite ile iş birliği yapılması, stajyer çalıştırılması ve ihracata katkı sağlanması gibi kriterlere göre hesapladığımız bir veri üzerinden uyguluyoruz.”

Bu uygulamaya 2015 yılında başladıklarını söyleyen Güner, o dönemde 21 firmanın kira indiriminden faydalandığını hatırlatıyor.

2019 verilerine göre 2020 yılında ise Arge Teşvik Fonu (kira indirimi) kapsamında 87 firma toplam 1 milyon 438 bin TL tutarında kira indirimine hak kazandığını anlatan Güner, “Yıldız Teknopark olarak başlattığımız firmalara kira desteğinden olumlu dönüşler aldık. Desteği alan şirketler bu fonu Ar-Ge çalışmalarında kullanıyorlar. Yıldız Teknopark olarak bilimin yolunda verdiğimiz desteklere devam edeceğiz.” diye konuşuyor.

Yıldız Prototip Atölyesi Teknofest Yarışmacilarinin Da Tercihi Oldu

Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan ve fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen girişimci, akademisyen ve öğrencilere ilk üretim aşamasında destek veren Yıldız Prototip Atölyesi, 24-27 Eylül’de yapılan Teknofest 2020 kapsamında 21 farklı kategoride yapılan teknoloji yarışmalarına katılan Yıldız Teknik Üniversitesi kulüp ve öğrencilerinin de tercihi oldu. Fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen pek çok genç, Yıldız Prototip Atölyesi’nde ilk üretimlerini yapmaya çalıştı. Parça üretimi atölyede gerçekleştirilen AESK Kulübü’nün hidrojen ve elektrikle çalışan aracı Teknofestte hem elektromobil hem de hidromobil kategorisinde birincilik ödülü aldı.  İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi’nde birincilik ödülünü tasarım ve üretim sürecinde atölyenin imkanlarından faydalanan YTÜ Biyomekatronik / SDİ takımını Sabit Üst Uzuv Dış İskelet Rehabilitasyon Robotu aldı.

Fikrin işe dönüşmesinde önemli safhalardan biri de hiç kuşkusuz prototipleme, yani ilk üretim aşaması. Çünkü, yaratıcı bir ürün fikri bulmak kadar, onun prototipini üretebilmek de önemli. Yıldız Teknopark da, fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen girişimci, akademisyen ve öğrencilere imalat konusunda Yıldız Protototip Atölyesi’yle destek veriyor. Bugüne kadar F-16 simülatöründen, otonom robota, 3D yazıcıdan mobil tahlil cihazına kadar birçok fikrin ilk üretimleri bu atölyede yapıldı. 

Bu sene üçüncüsü 24-27 Eylül tarihlerinde yapılacak dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest kapsamında 21 farklı kategoride yapılan teknoloji yarışmalarına katılan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri ve öğrenci kulüpleri de fikirlerini ürüne dönüştürmek için Yıldız Prototip Atölyesi’ni tercih etti.

Atölyeden Çikip Ödülle Döndüler

Hatta atölye, bu yıl TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 16. TÜBİTAK Efficiency Challege Elektrikli Araç Yarışları’nda elektromobil ve hidromobil kategorilerinde birincilik ödülünü kazanan YTÜ Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü’nün (AESK) hidrojen ve elektrikle çalışan araç tasarımı ve üretim safhalarına da ev sahipliği yaptı. Yine TEKNOFEST kapsamında düzenlenen İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım kategorisinde birinci ve TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Sağlık kategorisinde de ikinci olan YTÜ Biyomekatronik / SDİ takımı  projeleri Sabit Üst Uzuv Dış İskelet Rehabilitasyon Robotu’nun tasarım ve üretim sürecinde atölyenin imkanlarından faydalandı.  

3D Yazıcıyı Kullandılar

2017 yılında roket tasarımı ve imalatı yapmak amacıyla kurulan YTÜ Sitare Kulübü, Teknofest 2020 Roket Yarışması için atölyede 3D yazıcıda parça üretimi gerçekleştirdi.  Roket yarışmasına katılan Yıldız Roket Takımı da, 3 bin metre yüksekliğe çıkıp faydalı yük bırakıp daha sonrasında yük ve roket inişi sağlayan buluşunun 3D parçalarının üretimini atölyede yaptı. İki takımdan hazırladıkları projeyle başarılı sonuçlar elde etti. Yıldız Roket Takımı yarışmada 2’nci, YTÜ Sitare Kulubü ise 3’üncü oldu.

Makatronik mühendisliği mezunu Mustafa Uğur, engelli bireylere yemek yedirebilen bir robotun parça üretimini atölyedeki 3D yazıcıda yaparken, insansız su altı sistemleri yarışmasına katılacak olan YTÜ IEEE CasMarine Takımı ve YTÜ Wave Tech ROV takımı da insansız su altı sistem ve araçlarının 3D parça üretimi için atölyeyi kullandı.

160 Projeye Ev Sahipliği Yaptı

Yıldız Teknopark’ta 400 metrekarelik alan üzerine kurulu Yıldız Prototip Atölyesi’nde 15 proje ile başlayan ve bugün 160’ı aşan projeye ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof.Dr. Mesut Güner, Yıldız Prototip Atölyesi’nin Yıldız Kuluçka firmaları, Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yürütülen projelerin uygulamaya dönüştürülerek, hayata geçirilmesine katkı sağladığının altını çizdi. Güner, Teknofest kapsamındaki yarışmalara katılan yarışmacılara ilk üretim konusunda Yıldız Prototip Atölyesi’nde destek vermekten mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi.

İlgili Görseller