Samsun Teknopark Mayıs 2019 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 15.05.2019

OMÜ-TTO, Batman Üniversitesi’nde FSMH Eğitimi gerçekleştirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi(OMÜ-TTO), Batman Üniversitesi’nde Fikri Sınai Mülkiyet Hakları: Marka, Patent, Tasarım Kavramları ve Patent Tescili Eğitimi gerçekleştirdi.

OMÜ-TTO Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından gerçekleştirilen eğitim Batman Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitime Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Engin Tilkat, Prof. Dr. Hakan Samur, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hasan Gül, Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Karakaya’nın yanı sıra akademik personel, doktora ve yüksek lisans öğrencileri katılım sağladı.

OMÜ- TTO ve Ar-Ge Buluşması yoğun katılımla gerçekleşti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) tarafından düzenlenen “OMÜ-TTO ve Ar-Ge Buluşması”  OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleşti.

OMÜ-TTO tarafından, öğretim üyelerine ve bölgede faaliyet gösteren sanayi firmalarına yönelik üniversite sanayi iş birliğini artırmak amacıyla program düzenlendi. Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak’ın açılış konuşması ile başlayan pogramda konuşmacılar arasında, TÜBİTAK BİLTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Dr. Zeynep Deniz Eygi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ETTOM, Sanayi İlişkileri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Özer, Sampa AŞ. Fikri Haklar Şefi Erdem Şahinkaya, Silverline AŞ. Ar-Ge Direktörü Sezgin Bahtiyar ve yine Silverline AŞ.  Ar-Ge Uzmanı Tuğçe Şimşek yer aldı.

Başarılı Ar-Ge’ye Hangi Noktalardan Gidebiliriz?

TÜBİTAK BİLTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Dr. Zeynep Deniz Eygi Bilimsel Destek Programları, Uluslararası Sanayi ve Ar-Ge projelerini içeren ilk sunumu gerçekleştirdi. Ardından Silverline Ar-Ge Direktörü Sezgin Bahtiyar Silverline’in ürün portföyü, üretim tesisleri ve TÜBİTAK için hazırladıkları projeleri anlattı.

Üniversite-Sanayi İş Birliği temelinde olması gerekenleri aktarmak için söz alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ETTOM Sanayi İlişkileri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Özer, “Başarılı Ar-Ge’ye Hangi Noktalardan Gidebiliriz?” sorusuna değinerek, başarılı Ar-Ge’nin vitaminlerini anlattığı sunumu gerçekleştirdi. Programın son konuşmasını yapan Sampa Otomotiv Fikri Haklar Şefi Erdem Şahinkaya, Sampa Otomotiv’in TÜBİTAK ile birlikte gerçekleştirdiği projelere değindi. Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak  konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür ederek, plaketlerini takdim etti.

Dış kaynaklı proje eğitimleri on dokuzuncu eğitimle devam etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin on dokuzuncusu 8-9 Mayıs tarihleri arasında Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Kürşat Tunçer tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.

Girişimcilik ve Yenilikçilik Akademisinde ilk eğitim

Samsun Teknopark Girişimcilik ve Yenilikçilik Akademisi kapsamında girişimci adaylarına ilk eğitim gerçekleştirildi.

Smartroom Ön Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk eğitim girişimci adaylarına Samsun Teknopark, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, BiggSamsun anlatılarak başladı. Ardından Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Rabia Akçatemiz ve Pelin Baylan Yılmaz iş modeli eğitimini gerçekleştirdi. Girişimci adaylarının birbirlerini ve projelerini tanıtmaları amacıyla gerçekleştirilen etkinlik eğlenceli dakikalara sahne oldu. Akademinin ilk eğitimini gerçekleştirmekten ve girişimcilerle bir arada olmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren uzmanlar, ‘Girişimcilik ve Yenilikçilik Akademisi yeni girişimciler ve fikirler ortaya çıkarmak için çalışmalarına devam ederek, girişimci adaylarının girişimlerini en iyi seviyeye getirmeleri için gerekli eğitimleri vermeye devam edecektir’ dediler.

OMÜ-TTO’dan Mimarlık Fakültesi öğrencilerine girişimcilik dersi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), Teknopark’ı ziyarete gelen Mimarlık Fakültesi öğrencilerine Teknopark, OMÜ-TTO ve girişimciliği anlattı.

OMÜ-TTO Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanı Pelin Baylan Yılmaz tarafından gerçekleştirilen dersin ardından öğrencilere Samsun Teknopark kuluçka ve ön kuluçka merkezi tanıtıldı.

Dış kaynaklı proje eğitimlerinin yirmicisi tamamlandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin yirmincisi 15-16 Mayıs tarihleri arasında Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Kürşat Tunçer tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.

Samsun Teknopark, Dünya’nın öncü dijital ülkesi Estonya’da

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş ve Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç dünyanın öncü dijital ülkesi olan Estonya’nın Tallinn şehrinde düzenlenen Latitude59 isimli girişimcilik etkinliğine katıldı.

16-17 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Latitude59, girişimcilerin, yatırımcıların ve yöneticilerin geleceği hakkında ciddi insanların bir araya geldiği bir girişimcilik etkinliğidir. Birçok ülke ve şehirden katılımcıyla gerçekleştirilen etkinlikte konferanslar, konuşmacılar ve paneller yer alıyor. Girişimcilerin girişimlerini tanıtmak amacıyla kurdukları stantları gezen Estonya heyeti farklı fikirleri dinleyerek not aldı.

Etkinlik öncesinde Rektör ve Samsun Teknopark yetkilileri Tallinn şehrinde bulunan Lift99 isimli kuluçka merkezini ve şehirde bulunan diğer teknoparkları ziyaret ederek ikili iş birliği çalışmaları için görüşmeler gerçekleştirdi.

OMÜ’de 4 öğrenci lisans bitirme tezine TÜBİTAK’tan destek aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin bilgilendirmesi ve yönlendirmesi neticesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Başak Bıyık, Ceren Topal, Edanur Yıldırak ve Selin Sabuncu, Endüstri Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Dr. Zeynep Ceylan’ın danışmanlığında TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Destek almaya hak kazanan öğrenciler kendilerine destek olan OMÜ-TTO personeli ve danışmanları Arş. Gör. Dr. Zeynep Ceylan’a teşekkür ederek, ‘Bundan sonraki süreçte yapmamız gereken en önemli şey projelerimizi ve araştırmalarımızı başarıyla tamamlayarak, yeni projeler için daha çok çalışmaktır’ dediler.

BiggSamsun’dan 2 girişimciye 200 Bin TL Hibe!

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Uygulayıcı Kuruluşu BiggSamsun’a projeleriyle başvuran Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Doktora Öğrencisi Züleyha Çakır projelerine yüzde 100 hibe almaya hak kazandı.

“Savunma Sanayi Uygulamalarına Yönelik Atık Alüminyumdan Yeni Nesil Hibrit Kompozit Köpük Üretimi” projesi ile hibe almaya hak kazanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz’ü ve “Mini Patlıcan Çeşit Islahı ve Tohum Üretimi” projesi ile hibe almaya hak kazanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Doktora Öğrencisi Züleyha Çakır BiggSamsun tarafından gerçekleştirilen eğitimlerden ve başvuru sürecinde verilen desteklerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

BiggSamsun başvurusu sonrasında sermaye desteği almaya hak kazanan girişimcileri tebrik eden Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç, başvuru süreci ve eğitim süreçlerinde olduğu gibi bundan sonraki süreçleri de Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Pelin Baylan Yılmaz ve Rabia Akçatemiz’le birlikte yöneteceklerini ve şirket kurulumlarını gerçekleştirerek sürecin başlayacağını dile getirdiler.

BiGG 2018 yılı 2. Çağrısı kapsamında uygulayıcı kuruluşlara toplam 4594 girişimci iş fikri başvurusu yaptı. Bu başvurulardan 1833 girişimci 1. aşama desteği alırken uygulayıcı kuruluşlar tarafından iş planına onay verilen girişimciler arasından 553’ü panel değerlendirmesine kabul edildi. TÜBİTAK tarafından yürütülen akademisyenler, sanayiciler ve yatırımcılardan oluşturulan panel değerlendirmeleri sonucu 146 girişimcinin Teknogirişim Sermayesi Desteği alması uygun bulundu. 

BiggSamsun Uygulayıcı Kuruluşu 115 iş fikri başvurusu aldı ve 39 girişimcinin iş fikirlerini proje haline dönüştürebilmeleri için eğitim, mentorluk, kuluçka, iş birliği ağlarının kullanımı ve müşteri doğrulama desteklerini içeren hızlandırıcı programlarla destekleyerek her aşamada girişimcilerin yanında olan BiggSamsun, programa başvuran iki girişimcinin sermaye desteği almasında büyük rol oynadı.

OMÜ-TTO’dan Diş Hekimliği Fakültesi’nde FSMH Eğitimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), Diş Hekimliği Fakültesi Girişimcilik dersinde Fikri Sınai Mülkiyet Hakları eğitimi gerçekleştirdi.

OMÜ-TTO Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından gerçekleştirilen eğitim OMÜ-TTO ve Samsun Teknopark faaliyetlerini anlatarak başladığı eğitime patent ve FSMH hakkında bilgi vererek sürdürdü.

OMÜ-TTO’dan 490 akademisyene 290 saat proje ve patent eğitimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve OMÜ Personel İşleri Daire Başkanlığı iş birliğinde üniversite dışı ulusal proje kaynaklarına yönelik gerçekleştirilen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazım Eğitimleri’nde sona gelindi.

Toplamda 21 eğitim gerçekleştiren OMÜ-TTO, bu eğitimlerde 490 akademisyene dış kaynaklı proje yazma eğitimi verdi. 70 saat proje yönetimi, 70 saat fikri sınai mülkiyet hakları eğitimi ve 150 saat uygulamalı proje yazma eğitimi gerçekleştirilirken, eğitimlerin ardından proje süreçlerine farklı bakmaya başlayan akademisyenlere proje yazım desteği verildi. Eğitimlerin bir başka alanı olan fikri sınai mülkiyet hakları eğitimi neticesinde ise patent konusunda farkındalık oluşan akademisyenlerle patent görüşmeleri gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen eğitimlerden memnuniyetlerini dile getiren akademisyenler, eğitimlerle ilgili gerçekleştirilen anketlerde de OMÜ-TTO’nun dış kaynaklı proje yazım eğitimi ve proje konusundaki deneyimlerini aktarmada gösterdiği başarıyı bir kez daha tasdikledi.

‘TÜRKİYE’DE TEK TTO’YUZ’

Akademisyenlere dış kaynaklı proje yazım eğitimi gerçekleştiren tek TTO olduklarını belirten TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, ‘Personel İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte planladığımız eğitimin Türkiye’de başka bir örneği yok. Akademisyenlerimizin dış kaynaklı proje yazmalarını önemsiyoruz, bu yüzden bu eğitimleri gerçekleştirdik ve iyi sonuçlar aldığımızı düşünüyorum’ diye konuştu.

‘EĞİTİM VE ETKİNLİKLERİMİZ DEVAM EDİYOR’

OMÜ akademisyenleriyle bir arada olmanın ve eğitimler gerçekleştirmenin faydalı olduğunu dile getiren TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, ’21 eğitim gerçekleştirdik ve hepsi çok keyifli ve yararlı oldu. Hocalarımızla bir arada bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak, proje ve patent fikirlerini dinlemek bizleri de mutlu ediyor ve akademisyenlerin proje ve patent konusundaki isteklerini görünce ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyorum. OMÜ-TTO olarak proje, patent, girişimcilik alanlarında eğitim ve etkinliklerimiz devam ediyor. Gerçekleştirilen 21 eğitimde özveriyle çalışan TTO ekibine de teşekkür ediyorum’ dedi.

OMÜ-TTO’dan TÜBİTAK SOBAG Eğitimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) ve Teknopark tarafından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırma ve Destek Grubu (SOBAG) iş birliğiyle “Tanıtım ve Bilgilendirme Günü” gerçekleştirildi.

OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi (AKM) Pembe Salon’da gerçekleştirilen etkinliğe OMÜ Rektör Yardımcısı ve Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran ve öğretim üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasında Teknoparktaki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla Sosyal Bilimler, Fen bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Avrupa Birliği Projeleri alanındaki öğretim üyelerinin proje yazma becerilerini geliştirmesi için birtakım etkinlikler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Kuran “Kendi içimizde düzenlediğimiz etkinlikler oldu. Zaman zaman TÜBİTAK ile iş birliğiyle bu alandaki uzmanları bizleri bilgilendirmesi için de davet ediyoruz. Bugün böyle bir toplantıda bir aradayız” ifadelerine yer verdi.

Sosyal bilimlerde proje geliştirmek çok değerli

Sosyal bilimler alanında proje geliştirmenin önemine vurgu yapan Kuran, “Fen bilimlerinde savunma sanayi teknolojilerimizi ne kadar geliştirirsek geliştirelim ne kadar teknolojik alanda ileri gidilirse gidilsin bunları topluma mâl edecek sosyal bilimlerdeki araştırmaları, çalışmaları yapamazsanız, bir süre sonra küçük bir rüzgârda yok olur gidersiniz” değerlendirmesinde bulundu.

Proje geliştirmek sabır gerektirir

Proje geliştirmenin sabır gerektiren bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Bu iş tecrübe işi yani egzersiz yapma işidir. Birincide yaparsın olmaz, ikincisinde yaparsın olmaz ders alırsınız. Sabırlı olup pes etmezseniz, amacınıza ulaşırsınız” diyerek sözlerini noktaladı.

Etkinlik kapsamında, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma ve Destek Grubu(SOBAG) Koordinatörü Dr. Nevzat Yavuz “Ar-Ge Destekleri ve Proje Yazılımında Dikkat Edilecek Hususlar” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi.

Dr. Nevzat Yavuz, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma ve Destek Grubu (SOBAG) hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra destek programları, SOBAG’a sunulan eğitim projeleri ve süreç hakkında katılımcılarla interaktif olarak bilgiler sundu.

HORİZON2020’ye Yönelik Teorik ve Uygulamalı Proje Hazırlama Eğitimi tamamlandı

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin organize ettiği AB Çerçeve Programı HORİZON2020’ye Yönelik Teorik ve Uygulamalı Proje Hazırlama Eğitimi Omtel Otel’de gerçekleştirildi.

3 gün süren eğitimin ilk günü ve ikinci günün yarısına kadar teorik bilgi, ikinci günün yarısı ve üçüncü günde ise grup çalışmalarıyla uygulamalı proje yazma eğitimi verildi. 29-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime Türkiye’nin çeşitli üniversite ve enstitülerinden 21 kişi katıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy koordinatörlüğünde gerçekleşen programın eğitmenleri ise Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Genç, Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Filiz Dadaşer’den oluştu.

TÜBİTAK’ın desteklediği eğitimde OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan ve Üniversite Sanayi İş Birliği Uzmanı Yaman Şeker hazır bulundu. Eğitimin ardından katılımcılara katılım belgeleri, eğitmenler ve yardımcı personellere teşekkür belgeleri takdim edilerek eğitim sonlandırıldı.