Erciyes Teknopark Ekim 2019 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 23.10.2019
Erciyes Teknopark, İpek Yolu Yüksek Teknoloji Birliği’ne Türkiye’den Katılan İlk Üye Oldu
Erciyes Teknopark, İpek Yolu Yüksek Teknoloji Parkları Birliği’ne Türkiye’den katılım gösteren ilk üye olarak önemli bir başarıya imza attı.
Erciyes Teknopark’ın elde ettiği bu başarı ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç şunları söyledi: “Silk Road High Science and Technology Park Association” yani Türkçe ismiyle “İpek Yolu Yüksek Bilim ve Teknoloji Parkları Birliği’ne” Türkiye’den ilk kez Erciyes Teknopark katıldı. 2018 Eylül’de görüşmelere başladığımız birlik ile 2019 Şubat ayında tüm prosedürleri tamamladık. İpek Yolu Yüksek Teknoloji Parkları Birliği’nin Gürcistan Tiflis’te düzenlenen olağan yıllık toplantısında da birliğe Türkiye’den ilk katılan üye olarak üyelik belgemizi aldık.
Bu yıl Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi ev sahipliğinde düzenlenen birliğin olağan “İpek Yolu Yüksek Bilim ve Teknoloji Parkları Birliği Yıllık Zirve Toplantısı’na” katılarak imza töreninde katılım belgemizi aldık. Çin Halk Cumhuriyeti’nden, Azerbaycan’dan, Özbekistan’dan ve Rusya’dan üyeler, devlet yetkilileri ve iş dünyasından temsilcilerin yer aldığı toplantıda önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdik.
Günümüzde yoğun rekabetin yaşandığı global pazarlarda başarılı olabilmek için rekabet ortamının iyi tanınması ve doğru adımların atılması gerekir. Bölgemizdeki firmaların uluslararası pazara açılmaları adına oldukça kritik olan bu üyeliğin gelecek dönemde önemli başarılara imza atacağına inancımız tamdır.”
ORAN ve Erciyes Teknopark İş Birliğiyle Düzenlenen
Benim İşim Girişim Yarışmasının II. Dönem Ödül Töreni Yapıldı
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve Erciyes Teknopark iş birliğiyle düzenlenen Benim İşim Girişim Yarışmasının II. Dönem finali ve ödül töreni gerçekleştirildi. Finalde jüri değerlendirmesi sonrasında kazanan ilk 3 girişimci ekip belirlenerek ödülleri takdim edildi. Törende konuşma yapan ORAN Yönetim Kurulundan Kayseri Valisi Sayın Şehmus Günaydın, giderek bilinirliği artan yarışmanın III.Dönem başvurularının ekim ayında başlayacağını belirtti.
Yarışmanın birincisi “Parmak Kontraktürü Açma Cihazı” projesi ile DVC Grup ekibi oldu. “Multiplayer Bulmaca Oyunu” projesi ile TRD GAME ekibi ikinci, “STEM Eğitim Platformu” projesi ile STEM Fabrikam ekibi üçüncü oldu. “Soba ve Doğalgaz Zehirlenmeleri İçin Erken Uyarı Sistemi” projesi ile CANKAT.İ.O ekibi ise jüri özel ödülünün sahibi oldu.
Ekim 2017 tarihinde ORAN ve Erciyes Teknopark A.Ş. bölgede teknoloji tabanlı girişimciliğin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi adına “Benim İşim Girişim” yarışmasının düzenlenmesi konusunda iş birliği protokolü imzaladı. Yarışmanın II.dönemine başvuran 241 proje arasından 160 başvuru ön elemeyi geçerek girişimcilik kampına katılma hakkı elde etti. Girişimcilik kampındaki eğitimlerin ardından 40 ekip tekrar jüri karşısına geçti ve “Sağlık Teknolojileri, Nesnelerin Interneti, Giyilebilir Teknoloji, Sanal Gerçeklik, Eğitim Teknolojileri ve Oyun Tasarımı” alanlarında çalışacak 9 girişimci ekip prototip desteği almaya hak kazandı. Sekiz ay boyunca yaptıkları çalışmalar sonrasında 9 girişimci ekibin final töreninde projelerini başarıyla sundular.
Jüri değerlendirmesinden geçen 9 ekipten ilk 3’ünün belirlendiği ödül töreninde konuşma yapan Kayseri Valisi ve ORAN Yönetim Kurulu üyesi Şehmus GÜNAYDIN; “Üretmek için yeni fikirlerin olması gerekir. Dünyada rekabet edebilmek için teknolojimizin sürekli gelişmesi gerekir. ORAN ve Erciyes Teknopark iş birliği ile iki yıldır çok güzel bir çalışma yapılmaktadır. Hayallerinizin gerçeğe dönüşmesinde fırsatlar veriyoruz. Burada kaybetseniz de vazgeçmek yok. Rakamlar bizlerin sürekli yeni girişimcilere ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Bunu araştırarak, yarışmalar düzenleyerek ve gençlerin önünü açarak gerçekleştirebiliriz. Dereceye giremeyenlerin üzülmeyip, kendilerini yenileyip yeniden denemeleri gerektiğini düşünüyorum. Bizler bir araya gelerek, tarih boyunca müthiş başarılara imza atmışız. Yine bunu yaparak, kurumlar arası koordinasyonu arttırarak Kayseri ve Türkiye için yeni heyecanlar ortaya atacağız. ‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ sözü, bizim atalarımızın sözü değildir. Bizler, her yardıma ihtiyacı olana koşmuş bir milletiz. İcat çıkartacağız, yenilikçi olacağız Ancak bu şekilde ecdadımıza yakışan bir millet oluruz. Gençlerin sürekli yenilikleri kovalamalarını istiyoruz. Bu çalışmaya katkı veren tüm hocalara, girişimcilere, jüri üyelerine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan ORAN Kalkınma Ajansına, Erciyes Teknopark ve Kayseri Yatırım Destek Ofisi’ne ve çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.
Törende konuşan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ÇALIŞ ise şunları söyledi: “Bölgemizde teknoloji tabanlı girişimciliğin öneminin anlaşılmasını sağlayıp, bu girişimciliğin yaygınlaşmasını sağlamak adına Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN ) ile birlikte 2017 yılında başlattığımız Benim İşim Girişim Yarışması ile kısa zamanda hedefe ulaşma yolunda önemli mesafe kat ettiğimizi söyleyebilirim. İki yılda 486 teknoloji tabanlı iş fikri başvurusu alarak teknoloji tabanlı bireysel girişimciliğin ilerlemesi yönünde teşvik edici bir platform oluşturmuş olduk. İlk elemeyi geçen başvuru sahiplerine “Girişimcilik Kampı”nda nitelikli eğitimler, mentor ve rehberlik desteği vererek süreçte daha bilerek ilerlemeleri adına bilinç oluşturduk. Teknoloji tabanlı girişimciliğin ülkemizin önemli aktörleri arasında olabilmesi için Erciyes Teknopark olarak faaliyetlerimizi kesintisiz devam ettireceğiz.
Girişimcilik ekosisteminin bölgemizde ilerlemesi adına katkı sağlayan, çaba sarf eden tüm katılımcılara, bu projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunar, kazanan ekipleri de tebrik ederim. Bölgemizin kalkınması adına bizimle iş birliği içerisinde ortak çalışmalar yürüten ORAN Kalkınma Ajansı yönetimine de ayrıca teşekkürlerimi sunarım.”
Benim İşim Girişim Yarışmasında Final ve III.Dönem İmza Töreni Bir Arada Yaşandı!
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Erciyes Teknopark arasında “Benim İşim Girişim Yarışması III. Dönemi” için iş birliği protokolü imzalandı.
Kurumları temsilen Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ÇALIŞ ve ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin KİLCİ’nin katıldığı imza töreninin ardından bu yılki yarışmanın 3 finalisti ödüllerini aldılar.
Kapadokya Uluslararası IP Günleri Etkinliği
Fikri Mülkiyet Hakları Konusundaki Sorunlara Işık Tutmaya Devam Ediyor
Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Kapadokya Uluslararası IP (Intellectual Property/Fikri Mülkiyet) Günleri etkinliğinin beşincisi düzenlendi.
Bu sene beşincisi düzenlenen Kapadokya Uluslararası IP Günleri 2019 etkinliği ile Türkiye’nin fikri mülkiyet hakları konusundaki sorunları konunun profesyonelleri tarafından paylaşılırken, yaşanan süreçler sektör temsilcileri tarafından örnek olaylar ile irdelendi.
İki tam gün boyunca süren, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı etkinlikle ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Recai Kılıç şunları söyledi: ” Ülkemizin Fikri Mülkiyet Hakları konusunda oturmuş bir sisteme sahip olmasını Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi olarak oldukça önemsiyoruz. Konuya verdiğimiz önemle Kapadokya Uluslararası IP Günlerinin artık geleneksel hale getirerek bu yıl beşincisini düzenledik.
Yaşadığımız dönemde teknolojideki ilerleme ve yenilik içeren çalışmalar ülkelerin ekonomik açıdan kalkınmalarındaki en önemli güç olarak yerini almışken, fikri mülkiyet korumasının daha güçlü şekilde yapılması buluşları teşvik ederek ekonomik büyümeye ivme katmaktadır. Bu nedenle son yıllarda teknolojiyi koruma isteğinin artmasıyla beraber, pek çok ülke fikri mülkiyet kanunlarını güçlendirmek adına önemli çalışmalar yapmaktadır. Aksi takdirde buluşçuların emeği korunamamakta, farklı buluşların yapılması azalmakta; bu durumda teknolojik ilerlemenin sekteye uğramasına sebep olmaktadır.
Bu bilinç ile Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi, Erciyes Üniversitesi’nin ticari değer taşıyan teknolojik bilgi ve patent üretmesi hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Erciyes Üniversitesi’ne ait toplam 64 patent mevcut olup, bunlardan iki adeti Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi vasıtası ile lisanslanmış, biri de devredilmiştir. Bu ticarileştirme örnekleri Türkiye’de ilklerden olup, ilk defa üniversite sahipliğindeki bir patentin ihale ile devri gerçekleşmiştir.
Teknoloji transferinin en önemli basamağı olan Fikri/Sınai Mülkiyet Hakları süreçlerinin sektörün uzmanları tarafından değerlendirildiği, teknoloji transfer ofisi profesyonellerinin yaşadığı problemlerin tartışılarak çözümlerin arandığı Kapadokya Uluslararası IP Günleri 2019 etkinliğimizin ekosisteme değerli katkılar sağladığına inanıyoruz.
Etkinlik sonrası oluşturulan sonuç raporu her yıl olduğu gibi yine ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılarak sektöre dair çizilecek yol haritasında önemli bir rehber olacaktır.
Kapadokya Uluslararası IP Günleri 2019 etkinliğine tüm Türkiye’den 19 teknoloji transfer ofisinden 49 fikri mülkiyet hakları profesyoneli katılım göstermiştir. Fikri mülkiyet hakları ile ilgili bilincin oluşması adına çalışmalarımız yeni faaliyetler ile devam edecektir.”