ULUTEK Teknopark Eylül 2021 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 13.10.2021

ULUTEK Teknopark Eylül 2021 Haber Bülteni

ULUTEK Teknopark, 'Partnerim' İle Teknoloji Köprüleri Kuruyor

ULUTEK Teknopark Yönetimi, ULUTEK Partnerim Platformu kapsamında bölgede faaliyet gösteren 160’ı aşkın firmanın potansiyel çözüm ortaklarına ulaşabilmeleri amacıyla bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz beraberindeki heyetle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bursa İl Müdürü Latif Deniz, Ticaret Bakanlığı Bursa İl Müdürü İsmail Aslanlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Bursa Belgelendirme Müdürü Asu Kornoşor, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Şendoğan, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Müşteri İlişkileri Yöneticisi Zafer Pehlivan ve Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar’ı ziyaret etti. Görüşmelerde ULUTEK Partnerim portalı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. İrfan Karagöz,  “ULUTEK Partnerim platformu, sanayi ve Teknopark bünyesindeki teknoloji geliştiriciler arasında köprü kuracak” dedi. 

BURSA SANAYİSİ, BURSA’DAN BESLENİYOR
Türkiye ve dünya çapında büyük başarılara imza atan çözüm ortaklarının Bursa sanayicisiyle buluşması gerektiğini belirten İrfan Karagöz, “Kazan-kazan modeliyle hayata geçirdiğimiz ULUTEK Partnerim Platformu, kentimizin teknoloji ve inovasyon odaklı gelişimine katkı sağlayacak. Ortaklaşa yürütülecek çalışmalar sayesinde sanayinin ihtiyacını yüksek kaliteli katma değerli ürünler üreterek karşılayacak olan platformumuzdan talepte bulunan firmalara ULUTEK Teknopark Yönetimi olarak biz yönlendireceğiz. ‘Bursa Sanayisi Bursa’dan Besleniyor’ sloganından hareketle gerçekleştirdiğimiz platformumuzda bulunan ULUTEK Teknopark firmalarımız, katma değer üreten, yenilikçi çözümler sunmaktadır. Bursa sanayisi Yazılım, bilişim, elektronik, enerji, otomotiv, makine, imalat sanayi, savunma sanayi, havacılık, tarım, gıda, sağlık, kimya ve çevre sektörlerinde faaliyet gösteren Ulutek Partnerim çözüm ortaklarının sunduğu güç birliğinden faydalanabilir” ifadelerini kullandı.

ULUTEK Teknopark TEKNOFEST'TE

Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 'e Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu - UMAKİT ve firmalarımızdan OCALIS , ICARBON KİMYA ARGE VE MÜHENDİSLİK ve GÖRSENTAM Tarım Teknolojileri ile katılım sağladık.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ ULUTEK'TEN GUHEM VE BUTGEM'E İŞBİRLİĞİ ZİYARETİ

ULUTEK Teknopark Yönetimi, GUHEM ve BUTGEM’i ziyaret etti. Görüşmelerde, ortaklaşa projelerle teknolojik dönüşüme önemli katkılar sağlanması konusunda fikir birliğine varıldı.

ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, Uluslararası Projeler Uzmanı Mustafa Kahraman ve Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Huri Eralmış ile birlikte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi BUTGEM’i ve Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi GUHEM’i ziyaret etti.

‘FAYDALI İŞ BİRLİKLERİ SÜRECEK’
ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, Teknopark’ta faaliyet gösteren 159 firmaya fayda sağlayacak adımlar atmayı sürdürdüklerini belirterek “Ziyaret ettiğimiz GUHEM, Bursa'mızın ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda dünyanın sayılı merkezlerinden biri. Ülkemizin uzay liginde yer alması noktasındaki yol haritasında önemli bir rol oynayacağına eminiz. GUHEM’e gelen çocuklarımızın uzay ve havacılık noktasında bakış açılarının değişeceğine inanıyorum. BUTGEM’in de ULUTEK Teknopark olarak ev sahipliği yaptığımız firmalarımızda istihdam edilenlere yönelik iş birliği yapabileceğimiz çok önemli eğitimler veren bir merkez olduğunu görmüş olduk. Türkiye ve hatta dünyada model olarak gösterilen BUTGEM ile ULUTEK Teknopark arasında fayda sağlayacak iş birlikleri yapacağız” dedi.

‘BİLİŞİM ODAKLI ETKİLEŞİM YOĞUNLAŞACAK’
GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu da “GUHEM, bir bilim ve eğitim merkezi. Burada, aklından daha önce havacılık ve uzay geçmemiş kişilere bu vizyonu aşılamaya çalışacağız. Çocuklarda farkındalığı artırmak ve sonraki nesillerin, pilot astronot olmasını istemeleri için ortaya konulan bir vizyonun ürünü. Bize gelen, 8-9 yaşındaki çocuklarımız bundan 15 yıl sonra pilot astronot olarak karşımıza çıkacaklar. Teknoloji üssü konumundaki ULUTEK Teknopark ile de önümüzdeki dönemde etkileşimimizi yoğunlaştıracağız” dedi. BUTGEM A.Ş Genel Müdürü Hakan Neşeli ise “BUTGEM; Bursa’nın lokomotif sektörleri olan; metal, otomotiv, makine, bilgi teknolojileri gibi alanlarda hem gerekli teknolojik alt yapıya sahip, hem de fiziksel alan imkânı bulunan bir merkez. 12 bin metrekare alanda ara elemanların eğitim ihtiyacına cevap veriyoruz. Mesleki eğitim alanında BUTGEM’in gücü ülkemiz sınırlarını aşarak dünyaya örnek model olabilecek nitelikte. Bundan sonraki süreçte ULUTEK Teknopark ile özellikle bilişim sektöründeki gelişmeler noktasında iş birliğimizi artıracağız” diye konuştu. 

ULUTEK HIZLI PROTOTİPLEME MERKEZİ HAYATA GEÇİYOR

ULUTEK Teknopark Hızlı Prototipleme Merkezi projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı.

ULUTEK Teknopark’ın Hızlı Prototipleme Merkezi projesi Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeler arasında yer alıyor. Yaklaşık 1,2 Milyon TL bütçeli proje, yüzde 75 oranında BEBKA tarafından destekleniyor. Kurulacak merkezde orta ve büyük boy olmak üzere iki adet üç boyutlu yazıcının yanı sıra, torna ve freze tezgahları, CNC dik işlem merkezi, çeşitli makine teçhizatlar yer alacak. Merkezin kurulumuna yapım işleriyle başlanacak, makine ekipmanlar için ihale ve temin süreçlerinin tamamlanmasıyla, Nisan 2022 itibariyle faaliyete geçecek.

Hızlı Prototipleme Merkezi’nin ULUTEK Teknopark’ın önemli bir ihtiyacı olduğuna dikkat çeken ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan KARAGÖZ “Hızlı Prototipleme Merkezi, BEBKA desteğiyle hayata geçiriliyor. Bu sebeple, BEBKA yetkililerine, ülke kalkınmasına destek sağlayacak bu tür projelere olan desteklerinden ve kalkınmaya öncülük etmelerinden ötürü çok teşekkür ederim. Hızlı Prototipleme Merkezi projemiz, 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye layık görülen 12 proje arasında yer alıyor. Merkezin yerli ve milli üretimin desteklenmesi ve bölgenin yenilik odaklı çalışmalarının artırılması açısından önemli bir misyon üstleneceğini düşünüyorum. Yapılan ihtiyaç analizi çalışmalarında tespit edilen ihtiyaçların giderilmesini sağlayarak, öncelikle ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren girişimciler ve Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri olmak üzere, Bursa ilimizde birçok kesime hitap edebilecek nitelikte faaliyetlerini sürdürecek. Yüksek katma değerli ürün üretiminde prototipleme ihtiyacını giderecek bu Merkez ile girişimcilerimiz zaman, emek ve maliyetler açısından avantaj sağlamış olacaklar. Bu projeyle girişimlerimizi desteklemek suretiyle, bölgemiz, şehrimiz ve ülkemiz adına katkılar sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.

UTİB BAŞKANI PINAR TAŞDELEN ENGİN, ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİ'NE KONUK OLDU

ULUTEK Teknoloji Sahnesi’ne konuk olan UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, 10 yıl boyunca düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı’nda önemli bir dönüşüme imza attıklarını söyledi. Engin, girişimcilik platformuna dönüşen programı sürekli yaşayan bir yapıya kavuşturduklarını kaydetti.

ULUTEK Teknopark’ın Teknoloji Sahnesi programına Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı-ULUTEK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Taşdelen Engin konuk oldu. ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan KARAGÖZ moderatörlüğündeki organizasyonda; tekstilde yeni dönem girişimcilik ekosistemini detaylandıran Engin, Techxtile Platform Programı’nın dönüşüm sürecini anlattı.

‘2 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ’
Tekstil ve konfeksiyon sektörü hakkında katılımcılara bilgiler veren UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Direkt istihdamımız 1 milyon civarında. Dolaylı istihdam dediğimiz tekstil sektöründe çalışan perakendede çalışanlarını da işin içine koyduğumuz zaman 2 milyon kişilik istihdam sağlayan sektörden bahsediyoruz. Dünyada dördüncü büyük ev tekstili ihracatçısıyız. Avrupa’nın da üçüncü büyük tekstil ihracatçısıyız, üretimde de Avrupa lideriyiz. Her yıl 15 milyonun üzerinde bir dış ticaret fazlası veren örnek ve başta gelen sektörlerden bir tanesiyiz. Türkiye kilogram başına 1.12 dolar değerle ihracat yapan bir ülke. UTİB’in ihracatı ise bunun 7 katı. Bu, gerçekten kayda değer bir başarı” dedi.

TECHXTILE, GİRİŞİMCİLİK PLATFORUMUNA DÖNÜŞTÜ
UTİB tarafından tekstil sektöründe 10 yıl boyunca düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı’nın dönüşümünü de işaret eden Pınar Taşdelen Engin, bu sene 3.’sü gerçekleştirilecek olan “TechXtile Start-Up Challenge programımız, Türkiye’nin tekstil sektörü odağındaki en önemli girişimcilik yarışması. Sürekli yaşayan bir girişimcilik platformu haline gelen programımızı daha etkili kılmak için yoğun çalışma yaptık. Mart ayında gerçekleştirdiğimiz çalıştay sonucunda önemli bir karar aldık ve 2021’de tüm faaliyetleri tek çatı altında toplayan bir girişimcilik platformuna dönüşümü sağladık. TechXtile Platform’u kapsamında girişimci adayları, ‘ TechXtile Start-Up Challenge’ adı altında yarışıyor. Kurumlardaki yenilikçi uygulamaların yarıştığı TechXtile İnovasyon Ligi de firmaların sektörde ortaya koyduğu inovatif çalışmaların diğer paydaşlar nezdinde sergilenmesi ve görünürlük kazanması açısından fırsat sağlıyor. Ekosistemi geliştiren ve ilham veren ‘ TechXtile Akıl-Fikir Buluşmaları’; kıymetli eğitimleri içeren ‘TechXtile Akademi’ ve finalistlerin üyeliğiyle sürekli desteklendiği ‘TechXtile Members Club’ ile yıl boyunca sürekli yaşayan tekstil düzeyinde sürekli özelleşmiş bir girişimcilik platformu haline geldi” ifadelerini kullandı.

BAŞVURULAR, 13 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
TechXtile Start Up Challenge başvurularının 13 Eylül’de www.techxtile.net sayfası üzerinden başlayacağını da dile getiren Engin, “Geçen yıl programımızı beklenmedik bir şekilde dijital platforma taşıdık. Fakat 2 yıldır gerçekten başarısı hepimizi heyecanlandırıyor. Bütün yıl boyunca devam eden birebir görüşme, iş birlikleri ortamı sağlayan bir program aslında. TechXtile’ı platform haline getirmekten dolayı çok mutluyuz. En büyük arzumuz, girişimcilerimizin ve sektörümüzün gelişimine katkı sağlamak. Bunu yaparken de devamlı artan rekabet şartları, sürekli yenilenen piyasayı da yakından takip etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

AÇIK BANKACILIK İLE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

ULUTEK Teknopark’ın Teknoloji Sahnesi’ne konuk olan Vomsis Bilişim Teknolojileri firması CEO’su Emre Kayretli, açık bankacılık ile ülkemizde yeni bir dönemin başlayacağı söyledi.

ULUTEK Teknopark’taki firmalara iş birliği imkânları oluşturmak ve hedef pazarlarında yeni ufuklar açmak amacıyla başlatılan ‘Teknoloji Sahnesi’ etkinliğinin yeni konuğu, bölgede faaliyet gösteren Vomsis Bilişim Teknolojileri firması CEO’su Emre Kayretli oldu. Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, genç ve başarılı firmalardan biri olan Vomsis Bilişim Teknolojileri’ni faaliyetlerinden dolayı kutladı.

MEVZUAT, 1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Açık bankacılığın, banka verilerinin daha iyi bankacılık ve finans olanakları sunulması için üçüncü parti kuruluşlarla paylaşıldığı güvenilir bir hizmet modeli olduğunu söyleyen Vomsis Bilişim Teknolojileri firması CEO’su Emre Kayretli, “Dünyada açık bankacılık, aslında İngiltere tabanlı bir platform diyebiliriz. Şu an ülkemizde bu sistem mevcut değil. İngiltere, Çin, Singapur, Amerika ve Avustralya ilk 5’te yer alıyor. Hâlbuki ülkemiz, dijital bankacılık alanında dünya çapında çok ileri seviyede. Açık bankacılıkta önemli olan unsurlar; uyum, tüketici güveni ve inovasyon ortamı. Türkiye’de yapılan araştırmalarda inovasyon ortamı ve uyum potansiyeli yüksek. Ülkemizde açık bankacılık adımlarından en büyüğünü şubesiz dijital bankacılık mevzuatı taslağını yayınlayarak atmış bulunuyor. 1 Ocak 2022 tarihinde aslında şube olmadan ve genel merkez olmadan bir bankacılık faaliyetinde bulunulabilecek. Tabii ki bununla ilgili bazı mevzuatların sağlanması şartıyla. Böylelikle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağını söyleyebiliriz” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK NİTELİĞİNDE
2012’den beri iki kurucu ortak olarak yazılım üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini de dile getiren Emre Kayretli, “2018’de tek bir ürüne odaklanarak Vomsis’i geliştirdik. Daha sonrasında ULUTEK’e kabul edildik. Sonrasında hemen mobil uygulamalarımızı yayınladık. . Tüm banka hesaplarının güvenli bir şekilde, tek ekrandan takip edilmesini sağlayan akıllı banka asistanı uygulaması olarak hizmet sunduğumuz uygulamamız, kullanıcıların her bankaya tek tek girmek yerine tek bir ekran üzerinden bütün hesaplarını anlık olarak kontrol ve takip etmelerine yardımcı oluyor. Kredi kartı ve taahhüt gerektirmeyen Vomsis, hiçbir şekilde banka hesap bilgisi ve şifre de talep etmiyor. Yüksek veri güvenliği ve zaman avantajının yanı sıra her yerden ve her cihazdan erişme imkânınız var. Türkiye’de ilk olarak API bankacılık entegrasyonunu Vomsis olarak biz gerçekleştirdik. Haziran 2020’de ise Albaraka Fintech Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan 700 bin TL’lik bir yatırım aldık” diye konuştu.

TEKNOLOJİ FİRMALARININ YENİ ROTASI İNGİLTERE

ULUTEK Teknopark firmalarına İngiltere’deki iş hayatı ile ilgili webinar düzenlendi. Girişimcilik ekosisteminin getirilerinin anlatıldığı etkinlikte ülkedeki yatırım hacminin büyüklüğüne dikkati çekildi.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Blink UK- Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark iş birliğiyle düzenlenen ‘İngiltere'de İş Yapmak’ adlı webinar, firma yetkililerinin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. GOSB Teknopark TTO Direktörü Tolga Bildirici, İngiltere’deki girişimcilik ekosistemi hakkında detaylı bilgiler paylaşarak katılımcıların sorularını yanıtladı.

BÜYÜK YATIRIM HACMİ VAR
Sanayi ile teknoloji firmalarını eşleştirirken belirli sorunlar tespit ettiklerini söyleyen GOSB Teknopark TTO Direktörü Tolga Bildirici, “Teknoparktaki firmalarımızın aslında nitelikleri oldukça yüksek. Fakat nitelikleri yüksek olmasına rağmen katma değerlerinin görece olarak yabancı rakiplerine göre düşük olduğunu gördük. Bu sebeple de yurtdışına gitmeleri gerektiğini ve bilinen bazı kapılardan dünyaya girmelerini hedefledik. Dünyaya açılan birçok kapı var. Bu kapılar Amerika, Uzakdoğu ve İngiltere. Biz Amerika kapısı ve Uzakdoğu kapısını hem maliyetlerinin yüksek olması, hem uzak olması gibi sebeplerle İngiltere’nin en doğru kapı olduğunu düşünerek bu yapılanmaya gitmeye karar verdik. Örneğin Amerika kapısı, Amerika’nın içine açılıyor. Oysa İngiltere inovasyon ekosistemi içinde özellikle Londra ve çevresinin oldukça büyük bir yatırım hacmine sahip olması nedeniyle biz İngiltere’yi tercih ettik” dedi.

KONUMLANMA HAYATİ ÖNEMDE
Bir firmanın nerede konumlanacağın en önemli konulardan biri olduğunu da ifade eden Tolga Bildirici, “Bütün sektörler için uzmanınızın olma ihtimali yok zaten. Ama doğru yönlendirme ile İngiltere içinde sizin ürününüze göre Londra’da mı, yoksa Manchester’da mı olacağını ve orada kimlerle ilişkide olacağı hakkında yönlendirmeler yapıyoruz. Her sektöre özel uzmandan ziyade belirli ve doğru yönlendirmeler yapacak uzmanlarımız var. Biz Blink UK yapısını kurarken riskleri minimize etmek üzerine bir kurgulama yaptık. En büyük risk nedir? Firmanın İngiltere’de beklediğini bulamamasıdır. Bundan daha büyük risk olması mümkün değil. Ama bunun da en düşük halde gerçekleşmesi için firmalarla ön görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

ETKİLİ PROJE YÖNETİMİ, İŞ HEDEFLERİNİ KARŞILAR

ULUTEK Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmalara verilen ‘Start-Up Proje Yönetimi’ eğitiminde etkili proje yönetiminin, iş hedeflerini karşılayacağı mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Proje Management Institute (PMI TR) iş birliğiyle düzenlenen ‘Start-Up Proje Yönetimi’ eğitimi firma yetkililerinin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

OUTSPEED START-UP PROJESİ NEDİR?
Proje yönetimi araç ve metotlarının girişimcilerin gündelik operasyon veya projelerinin daha iyi yönetilmesine yardımcı olduğunu söyleyen Şişecam Dönüşüm Yönetimi Koordinatörlüğü Proje Yönetim Ofisi Müdürü Kevser Aydın, ‘PMI TR’ olarak gerçekleştirdikleri Outspeed Start-Up Projesi hakkında bilgiler verdi. Aydın, “Outspeed Start-Up Projesi, Nisan 2019 ile Kasım 2020 içerisinde geliştirilen Avrupa Birliği ülkeleri ile diyalog sürecini güçlendirmeyi ve Start-Up’lar için proje yönetimi uygulamalarını anlatan bir rehber. PMI Türkiye, PMI Slovenya, PMI Bulgaristan ve PMI Fransa bu çalışmada yer aldı. Avrupa Birliği’nin desteğiyle Ankara Kalkınma Ajansı’nın da katılımıyla bu rehber geliştirildi. Buradaki hedef en iyi proje yönetim uygulamalarından yararlanarak Start-Up’ların temel yapısının organizasyonunu ve yönetimini güçlendirmek. Bu 1,5 senelik süreçte birçok anket düzenlendi proje ekibi tarafından. Proje yönetimiyle Start-Up yaşam döngüleri, metotları ve araçları üzerinde çalışıldı. Bu anketlerden alınan geri dönütler ile tekrardan bu rehber şekillendirildi” diye konuştu.

PLANLAMAYA DİKKAT!
Proje yönetiminin proje gereksinimlerinin karşılanması için bilgi, beceri, araç ve tekniklerin uygulanması olarak tanımlandığını da dile getiren Aydın, “Etkili proje yönetimi, iş hedeflerini karşılar. Paydaşların beklentilerini tatmin eder. Başarı şansını arttırır. Bütçenizi önceden tahmin etmiş oluyorsunuz. Bu şekilde riskleri yönetiyorsunuz. Doğru zamanda doğru ürünün teslimini sağlıyor” dedi. Proje yönetiminde planlamanın çok önemli olduğunu söyleyen Aydın, “Kurucular projenin boyutu ve gereksinimleri hakkında daha iyi fikir sahibi olmak için planlama yaparlar. Bunu yapmak zorundalar. Tabi bazen planlama yapmadan da yola çıkan Start-Up’lar olabiliyor ama bunların başarı oranları daha düşük. Başlangıç fikri müşteri, çözüm ve iş modeliyle ilgili birçok varsayıma dayandığından planlar değişebilir. Amacımız ideal planı geliştirmek değil bir temel geliştirmek ve ardından meydana gelen değişiklikleri takip etmek” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI PROJELERLE ÖNEMLİ İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATIN

 ULUTEK’teki yazılım ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren firmalara uluslararası hibe programları konusunda webinar düzenlendi. Etkinlikte firmaların uluslararası projelerde yer alarak önemli iş birliklerine imza atabileceklerine vurgu yapıldı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Etkin Proje iş birliğiyle teknopark bünyesinde yer alan yazılım ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar için ‘Yazılım ve Elektronik Sektörlerine Yönelik Uluslararası Hibe Programları’ online bilgilendirme toplantısı’ düzenlendi. 

‘KATMA DEĞER SAĞLAYABİLECEĞİNİZ PROJEDE YER ALMALISINIZ’
Kurumların uluslararası projelerde yer almasının avantajlarını paylaşan Avrupa Birliği Projeleri Uzmanı Gamze Mıhcı, “Avrupa Birliği ve diğer uluslararası programlar arasında yer almanız farklı kültürlerden farklı teknoloji alanında faaliyet gösteren güçlü firmalarla iş birliği yapmanıza olanak sağlar. Firma anlamında kapasitenizin artırılmasına, yetkinliklerinizin artmasına daha sürdürülebilir iş ortaklıklar kurmanıza olanak sağlar. Bununla birlikte farklı alanlarda uzmanlık gösteren firmalarla birlikteliğiniz size bilgi ve teknoloji transferleri yapmanıza imkan tanır. Tüm bunlarla birlikte içerisinde yer aldığımız projelere ve programlara göre kaynak bulabilmek, hibe alabilmek noktasında da bu projelerin büyük fayda sağladığını söyleyebiliriz. Öncelikli odak noktamız her zaman için proje olmalı. Katma değer sağlayabileceğiniz projelerde yer almaya çalışmamız gerekiyor” dedi.

PROJE HAZIRLIK SÜRECİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Programların ortak amaçları arasında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine yönelik yatırımların artması, ticarileşebilir teknolojik bilginin üretilmesi, nitelikli işgücünün artırılması gibi hedefler olduğunu belirten Gamze Mıhcı proje hazırlık sürecinde katılımcıların nelere dikkat etmesi gerektiğini de paylaştı. Mıhcı, “Öncelikle fikrinizle alakalı daha önce uygulanmış olan bütün projeleri araştırmalısınız. Ortaklarınızla fikrinizi paylaşmadan önce mutlaka fikri mülkiyet haklarınız koruma altına alınmalı. İdeal proje hazırlama süreci yaklaşık 3-6 ay olmalı. Sonrasında proje dosyanızın hazırlanması ve nihai haline getirilmesi için yaklaşık 1 ay süreye ihtiyacınız var. Proje ekibiniz ve varsa aynı konuda çalışan ekipler proje önerisini başvuru öncesinde birkaç defa mutlaka okuyup eksikleri tamamlamalılar” diye konuştu. 

DUYGUSAL DAYANIKLIK İLE SORUNLARINIZIN ÜSTESİNDEN GELİN

 ULUTEK’te düzenlenen webinarda katılımcılara, günlük hayatta yaşanan zorluklar karşısında duygusal dayanıklılığın ve yılmazlığın artırılması için gerekli stratejiler anlatıldı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) ve VALOREM iş birliğiyle düzenlenen Duygusal Dayanıklılık / Yılmazlık (Resilience) Eğitimi, Profesyonel Koç & Eğitim Uzmanı Dilek Kösemehmet Coşkun ve Yönetici Koçu & Eğitmen Engin Coşkun’un sunumuyla gerçekleşti.

‘İNİŞ-ÇIKIŞLAR NORMAL’
Duygusal dayanıklılığı yüksek olan insanların üç temel özelliği arasında hayata anlam katma, gerçek iyimserlik ve yaratıcılığın bulunduğu bilgisini veren Eğitmen Dilek Kösemehmet Coşkun, “Değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık kelimelerinin anlamlarını pandemi döneminde hepimiz daha iyi anladık. Günlük yaşamımız içerisinde bunun gibi inişleri ve çıkışları birçok kez yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz.  Bazı kişiler yaşanan değişimlerin üstesinden kolaylıkla gelebilir ve sağlıklı bir şekilde bu dönemi atlatabilir. Uzun vadede ve zorlu bir şekilde bu aşamalardan geçen kişiler ise yılmazlığı az olanladır. Yılmazlık seviyenizi değiştirebilir veya geliştirebilirsiniz. Duygusal dayanıklılığınızı ve yılmazlığınızı artırmak için iletişimde bulunduğunuz kişi ve grupları gözden geçirmeli, iyilik hâlinizi geliştirmeli ve hayatınızın amacını bulmalısınız” diye konuştu.

‘ENGELLERİ BASAMAKLARA ÇEVİRİN’
Gerçeği kabullenmek için aşırı iyimserlikten kaçınılması gerektiğini de kaydeden Coşkun  “Büyük değişim dönemlerinde ve stres kaynaklarında iyi uyum sağlama süreci için esnek dayanıklılık gerekmektedir. Zor zamanlarınızda, hayatınızın düşüş dönemlerinde olduğunuzu hissettiğinizde doğal yaşamınıza devam edebilirsiniz ya da kendinizi zayıf görebilirsiniz. Zorluk, sıkıntı yaşamak değildir; bilgilerinizi, becerilerinizi, değerlerinizi ve tecrübelerinizi kullanabilmektir. Gerçek iyimserliği öğrenmeli ve bu akışın arasında ayakta kalabilmelisiniz. Yapamayacağınız ve etkileyemeyeceğiniz gerçeklerin üzerinde durmamalı, etki alanınız üzerine yoğunlaşmalısınız. Olayların negatif yönünü görmek yerine pozitif gerçekliklere yönelmelisiniz. Hayatta karşınıza çıkabilecek olan engelleri üzerine çıkacak bir basamak olarak görmelisiniz” ifadelerini kullandı.

SATIŞ VE İLETİŞİMDE FARK YARATILMALI

ULUTEK Teknopark’taki firma yetkilileri yeni normal dönemiyle birlikte değişen satış şekilleri hakkında bilgilendirildi. Etkinlikte, satış ve iletişimde fark yaratarak müşterilerin beklentilerine doğru cevap verilmesi gerektiği vurgulandı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi ve Selin Kılıç Eğitim ve Danışmanlık iş birliğiyle ‘Satışın Sonsuz Yolculuğu’ başlıklı etkinlik düzenlendi. 

‘SADECE HEDEF ODAKLI BAKMAYIN’
Satışın bir süreç yönetimi olduğunu vurgulayan Kurumsal Eğitmen, Girişimci ve Kobi Mentörü Selin Kılıç, satışın amaç itibariyle şirketleri büyüten ve geliştiren tek unsur olduğunu dile getirdi. Kılıç, “Konuya sadece hedef odaklı bakılması doğru değil. Sakince yönetilmesi gereken satış sürecinde müşteriyi de çok iyi tanımak gerekiyor. Bu noktada ihtiyaç analizlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Ne kadar akademik bilgiye ne kadar teknik bilgiye sahip olursak olalım günün sonunda esas olan müşteri ve satıştır. Satış dinamiği hayata geçecek ki biz şirketimizin devamlılığını sağlayabileceğiz. Özellikle girişimci firmalardan satışın o sonsuz yolculuğuna uyum sağlamak çok önemli. Şirketini yeni kuran girişimciler satış ve iletişimde fark yaratmalılar. Satış başlığı tamamsa geri kalan her şey düzene girebiliyor” dedi.

PANDEMİ, MÜŞTERİ BEKLENTİLERİNİ ETKİLEDİ
Forrester’ın gerçekleştirdiği araştırmayı da katılımcılarla paylaşan Selin Kılıç, “2020 yılının, satın almanın ve satış yapmanın sonsuza kadar değiştiği bir dönüm noktası olarak hatırlanacağı söyleniyor. Yeni normalle birlikte müşterilerin beklentileri de değişti. Müşteri şimdi inovasyon, yenilik, dürüstlük, tutarlılık, değişim ve fark bekliyor. İnsanın her şeyiyle bir varlık olarak ele alınmasını bekliyor. Müşteriye bilgiyi boca etmemek lazım. Önce müşterinin tadına bakmamız gerekiyor. Örneğin bir müşteri inovasyona tamamen karşı olabilir bu durumda dürüstlüğü önceliğine almış olabilir müşteri. Satış alanında hepinizin hitap ettiği bölgeler farklı. Müşteriler, yüzde 60 ile 70 arasında değeri satın alıyorlar. Müşterilerinizin değerlerine dokunmalısınız. Satış fiyatla ilgili değil değer ile ilgilidir. Değer dediğim şey ise müşteriye beklentisini vermektir. Müşteriye satın aldıktan sonrasını göstermelisiniz” ifadelerini kullandı.

PAZARLAMANIN GÜCÜ YADSINAMAZ

ULUTEK’te firmalara uluslararası pazarlama ve satış üzerine söyleşi düzenledi. ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi,Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve BVCS Eğitim ve Belgelendirme iş birliğiyle ‘Uluslararası Düzeyde Pazarlama ve Satış Üzerine Söyleşi’ etkinliği BVCS Eğitim ve Belgelendirme Eğitmenlerinden Gülderen Somar’ın sunumuyla gerçekleşti.

Teknoloji ve yazılım firmalarının diğer sektörlere nazaran küresel zincirin her noktasında yer alabileceğini de ifade eden Somar, “Diğer sektörlere nazaran küresel zincirde her noktada siz yer alabilirsiniz. Sizin ortaya çıkardığınız çözümler ve teknolojiler hammadde satanlardan tutun en son kullanıcıya kadar hepsi sizin müşteriniz olabilir. Küresel zincirin içerisinde herkes birbirinin müşterisi. Bu anlamda pazarlamanın gücü yadsınamaz bir gerçek. Bütün teknolojileri herkes hemen hemen kullanıyor. Teknolojik yatırımlara gelmeden önce bu işin ticarileştirilmesinin anlatılması lazım. Eksiklik bir de buradan geliyor. Ama bunu yapması için bu profesörlerin de öyle bir tecrübeyi elde etmesi lazım. Çünkü ticarileşme dediğimiz şey bir kitaptan olacak bir şey değil. Bu, tamamen tecrübeyle olabilecek bir durum” diye konuştu.

‘TAKIM RUHUNU YAKALAMALISINIZ’
Girişimcilerin sürekli olarak bilmeye ihtiyacı ve resmin tamamını görmek için doyumsuz bir arzusu olduğunu dile getiren BVCS Eğitim ve Belgelendirme Eğitmeni Gülderen Somar, “Ne kadar eski şirket olursanız olun, kurumsal dahi olsanız bir müteşebbis firma gibi artık hareket etmek zorundasınız. Dünya çok dinamik. Bu dinamiğe uyabilmek için bir Start-Up gibi düşünmeniz gerekiyor. Kurumsal olarak kurallarınız var ama ileriye giden yol haritanızda mutlaka ve mutlaka Start-Up psikolojisine girilmesi lazım. Yoksa ileriye gitmemize imkan yok. Takım ruhunu yakalamamız gerekiyor. Tek amaç belirlenmeli. Bu tek amaç altında belli bir inovasyonu ticarileştirip o sektörde hakikaten küresel bir isim olabilmelisiniz. Çünkü bir tek şirket bile bunu yapsa dünyada o sektör şaha kalkar” dedi.

YATIRIM STRATEJİSİNDE DOĞRUYA ODAKLANIN

 ULUTEK’teki firmalara şirket değerleme ve yatırımcıya hazırlık konusunda seminer verildi. Firmaların yatırım stratejisi belirlerken doğru zaman, miktar ve yatırımlara ulaşmak gerektiği vurgulandı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odas, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Sistem Global iş birliğiyle teknopark bünyesindeki firmalar için ‘Şirket Değerleme ve Yatırımcıya Hazırlık’ etkinliği webinarı düzenlendi. 

‘ŞİRKETLERİN GRAFİĞİNE DİKKAT EDİN’
Şirket değerlemenin şirket değerlerinin matematiksel bir karşılığı olduğunu ifade eden Sistem Global Danışmanlık Vergi ve Finansal Yönetim Danışmanı Başkan Yardımcısı Merve Özdemir, “Şirket değerleme, aslında şirketin el değiştirmesi durumunda ne kadarlık bir değerle işlemin gerçekleşeceğini tespit etmek amacıyla yapılan bir çalışma. Şirketler aslında değerlenmesi gereken finansal bir varlık. Faaliyetleri kimi zaman inişli çıkışlı oluyor, kimi zaman stabil oluyor. Kimi zaman da çok yükselebiliyor. Bu sebeple şirketler, her an değişebiliyor ve bunun izlenmesi gerekiyor şirket sahipleri ve yatırımcılar tarafından. Birçok farklı amaç için şirket değerleme çalışması yapılabiliyor. Örneğin şirketin faaliyetlerini tamamen ya da bir kısmını satması durumunda yapılabilir ya da bazen şirketler performanslarını izlemek için de şirket değerleme çalışmaları yaptırabiliyorlar” dedi.

GERİYE DÖNÜK MEMNUNİYETSİZLİK YAŞANMASIN
Yatırım stratejisi belirlenirken firmalar için en önemli konunun doğru zaman, miktar ve yatırımlara ulaşmak olduğunu vurgulayan ve Sistem Global Danışmanlık Proje ve Kurumsal Finansman Uzmanı Pınar Yaktıyol da “Yatırım yapan kişi ve firmalar gerçekten doğru zamanda, doğru şartlarda anlaşamadığında geriye dönük memnuniyetsizlikler yaşanabiliyor. Firmaların hayat döngüsünü evre evre düşünürsek; fikir, firma doğuşu, gelişim ve ticarileşme, globalleşme ve halk arz evrelerinin her biri için ayrı yatırım stratejileri oluşturulmalıdır. Yatırım fırsatını nasıl yakalayabiliriz? Nasıl sinerji oluşturabiliriz? Gibi soruların cevapları, firmalar ve girişimciler tarafından verilmeli. Sonrasında ise bu cevaplar doğrultusunda ana strateji belirlenmelidir. Fikir aşamasından başlayarak firmaların ilk andan olası yatırım süreçlerine hazırlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 

7,5 MİLYON DOLARLIK DEĞERLEME İLE YATIRIM ALAN BREN, TEKNOLOJİ SAHNESİNE KONUK OLDU

 ULUTEK’in Teknoloji Sahnesi programında Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin sunduğu fırsatlara dikkat çekildi. ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, firmalar arası tecrübe paylaşımı toplantılarıyla genç girişimcilere önemli kazanımlar sağladıklarını söyledi.

ULUTEK Teknopark firmaları arasında bilgi ve deneyimlerin paylaşılarak etkileşimin artmasının hedeflendiği ‘Teknoloji Sahnesi’ programına ULUTEK Teknopark bünyesinde ürettiği özgün ürünler ile müşterilerine enerji, bakım ve zaman tasarrufu sağlayarak yerli teknolojiler sunan Bren İleri Teknoloji Enerji A.Ş Kurucusu Çınar Laloğlu konuk oldu. 

‘TEKNOLOJİ FİRMALARININ ÖNÜ AÇIK’
Teknoloji Sahnesi programının dönüşümlü olarak hem ULUTEK Teknopark bölgesinde yer alan, hem de farklı diğer firmaları konuk ettiklerini böylece katılımcıların bilgi alışverişinde bulunduğu için değerli bir etkinlik olduğunu söyleyen ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Bren İleri Teknoloji firmasının deneyimlerinin, genç girişimcilerimize örnek olacağına inanıyorum. Genç bir firma olmasına rağmen önemli başarılara imza atan firmamızı kutluyorum. Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlenen bir lansmanda Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi açıklandı. Devletimiz de yapay zekâ alanına önemli katkılar sağlayacak projeler gerçekleştirmek istiyor. Dolayısıyla bu alanda çalışan firmaların önü açık. Bizler de da bu alana yönelmeyi düşünen firmalarımızın fırsatı değerlendirmelerini diliyoruz” dedi.

‘DEĞERLEMEMİZİ 13 KAT ARTIRDIK’
Kendi enerjisini üretebilen yapay zekâ tabanlı endüstriyel IOT teknolojisi üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Bren İleri Teknoloji Enerji A.Ş Kurucusu Çınar Laloğlu da “Geleneksel tüm sanayi alt yapısını yenilikçi teknolojilerle dijitalleştirerek firmalara ve çevreye katkı sunmayı hedefliyoruz. Şirketlere yapay zeka tabanlı bir yazılım üzerinden bildirimler ve yönlendirmelerle yüzde 15’e kadar enerji, ekipman ve zaman tasarrufu sağlıyoruz. Firmaların doğrudan fark edemediği problemlere odaklanarak bu kapsamda 4 ürün geliştirdik. 2020 yılında Alesta’dan 5 milyon TL değerleme ile yatırım almıştık. Keiretsu Forum Türkiye’den 7,5 milyon dolar yatırım aldıktan sonra ise değerlememizi 1 yıldan kısa bir sürede 13 kat artırdık” ifadelerini kullandı.