Erciyes Teknopark Şubat 2021 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 16.03.2021

Erciyes Teknopark Şubat 2021 Haber Bülteni

Erciyes Teknopark Pandemide De Hiz Kesmedi

2020 yılında hayatın her yönden değiştiği pandemi koşullarında Erciyes Teknopark çalışmalarına, yeni hedeflerle devam etti.

Erciyes Teknopark’ın 2020 yılında yaptığı çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Recai Kılıç şunları söyledi: “2020 yılında Erciyes Teknopark olarak pandemiye rağmen hem teknopark hizmetlerimizi hem de teknoloji transfer ofisi hizmetlerimizi kesintiye uğratmadan tüm ekip olarak gayretli bir çalışma sergiledik.

Erciyes Teknopark bugün itibarıyla 253 Ar-Ge firması ile neredeyse %100 doluluk oranında faaliyetlerine devam etmektedir. Kurulduğumuz günden bu yana 1.476 Ar-Ge projesi ile toplamda 1.4 milyar TL’lik ciroya ulaşarak hedeflerimizi daha da büyüterek Türkiye’nin teknoloji üssü olma yolunda ilerliyoruz.

Gelişen ve büyüyen bir yapı olan Erciyes Teknopark da faaliyet gösteren firmaların ofis alanlarında mümkün olamayacak boyuta ulaşan Ar-Ge projeleri için Erciyes Teknopark’ta 24 işlikli hangar tipi mekanik kuluçka merkezinin, 8 işlikli ilk bölümünü 2020 yılında tamamladık. Geri kalan 16 işlikli mekanik kuluçka merkezini de 2021 yılı sonuna kadar tamamlayacağız. Mekanik Kuluçka Merkezimiz ile teknoloji tabanlı firmalar, fiziksel ve alt yapısal yetersizlikler dolayısı ile erken aşamada teknoloji geliştirme bölgesi dışına çıkmak zorunda kalmadan sanayiye daha yakın çalışma imkanı bulabilecekler. Ayrıca Resmi Gazete’de ilan edilen kararla da yeni ek bölgemiz mekanik kuluçka merkezi ölçeğinin de ötesine geçen fabrika ortamına benzer daha büyük ölçekteki teknoloji tabanlı çalışmalar için kullanılacak.

Erciyes Üniversitesi tarafından başlatılan 100 Talep 100 Proje programı da 2020 yılında meyvelerini vermeye başladı. Program kapsamında toplam 104 talep aldık. Bu taleplerden 32 tanesi için sözleşmeler imzalandı. 32 projenin 18’i ise Erciyes Üniversitesi BAP birimimiz tarafından fonlanarak hayata geçirildi. 14 projede yine akademisyen – firma eşleştirmesi sağlandı ve bu projeler TÜBİTAK, KOSGEB gibi fon mekanizmalarından faydalanılarak ya da firma öz kaynakları ile hayata geçirildi. Üniversite Sanayi İş Birliği Birimimiz tarafından 2020 yılı içerisinde toplamda 69 projenin başvuru ve sözleşme süreçleri başarı ile takip edildi.

2020 yılında Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi desteği ile Erciyes Üniversitesi’ne ait beş ayrı patenti lisanslayarak bilginin ticari değere dönüşmesi adına da önemli iş birliklerini gerçekleştirdik. Erciyes Üniversitesi araştırmacılarından gelen 98 buluş bildirim formu incelenip 2020 yılında üniversitemiz adına toplam 48 adet patent başvurusu yaptık.

TÜBİTAK tarafından 1601 Programı kapsamında Şubat 2020 tarihinde açılan yenilik ve girişimcilik alanlarında kapasite artırılmasına yönelik çağrı neticesinde Erciyes Teknopark yeniden BiGG uygulayıcı kuruluşu olarak seçildi. Girişimcinin hedeflerine ulaşmasına destek olmak adına Oran Kalkınma Ajansı ile iş birliği içinde yürüttüğümüz Benim İşim Girişim Yarışması III. dönemini tamamlayıp yarışmanın IV. dönemi için başvuruları almaya başladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından organize edilen, KfW-Alman Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen, Erciyes Teknopark tarafından yürütülen, Fikir Fabrikası Çok Uluslu Girişimcilik Programını da 2020 yılının Aralık ayında tamamlayıp ekosisteme önemli değer katacak başarılı çalışmalara imkan tanımış olduk.”


Erciyes Teknopark'ta Ar-Ge Ofisi Olan Cryocan Firmasından Gurur Verici Başarı

Irak petrolünü dünyaya Cryocan firmasının ürettiği vagon tanklar taşıyacak

Üretim yeri Kocaeli Dilovası’nda, Ar-Ge Ofisi Kayseri Erciyes Teknopark’ta olan Cryocan firması Irak petrolünü demiryolu üzerinden dünyaya taşıyacak olan 400 vagon tanktan üretimi biten 50 tankın gönderimine başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Dilovası’ndaki fabrikayı gezerek firma yetkililerinden bilgi almasının ardından üretilen ilk vagon tank Irak’a gönderildi.

Cryocan firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan Ar-Ge ve inovasyonu önemseyen ve bu bağlamda çalışmalarını sürdüren bir firma olduklarını söyledi. Urhan anahtar teslim şekilde Türkiye’de petrol ve LPG vagon tankı üretimi yapan ilk firma olduklarını belirterek şöyle devam etti:

“Irak Demiryolları petrol taşımacılığını kara yolundan demir yoluna kaydırmak için bir çalışma yürütüyor. Irak Demiryolları için üretilecek 400 vagon tanktan üretimi tamamlanan 50'sinin sevkiyatına başlandı. 2021 yılının sonuna kadar 100 tank vagonun daha üretimini tamamlayarak Irak'a teslim etmeyi hedefliyoruz. Kocaeli'de yüksek yerlilik oranıyla üretilen tank vagonlar, Irak petrol ve akaryakıt taşımacılığının karayollarından demiryoluna kaydırılmasında büyük rol oynayacak.

2022 yılının sonuna kadar da toplamda 400 adet vagon tankı göndermiş olacağız. Cryocan olarak dünyanın her yerinde tank ve tankerlerimiz çalışmakta olup, ürünlerimizi 66 ülkeye ihraç ettiğimizi belirtmek isterim.

Cryocan, vagon tank gibi birçok stratejik yatırımı bünyesinde gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları ile yürütmektedir. Savunma sanayinde roket yakıtı olarak kullanılan Hidrojen Tank Projesi, Akkuyu Nükleer Santrali için gerçekleştirilen projeleri, IHA motorları irtifa test odası gibi birçok projeyi hayata geçirirken Lockheed Martin, Boeing gibi kurumların onaylı tedarikçisi, Rus Cosmos’a iş yapan Cryogenmash gibi kuruluşlarla da iş birlikleri yapmaktadır.

Ar-Ge Ofisi Kayseri Erciyes Teknopark’ta olan Cryocan firmasının bu önemli başarısı ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç ise şunları söyledi:” Teknoparklar yerli ve milli üretim konusunda dışa bağımlılığı azaltma noktasında önemli rol oynamaktadır. Firmaların Ar-Ge çalışmalarının yapılması sürecinde de önemli bir ihtiyaca cevap vermektedir. Erciyes Teknopark firmalarından biri olan Cryocan firmamızın ülkemiz adına üstlendiği bu başarılı projeden dolayı gurur duyuyoruz ve firmamızı tebrik ediyoruz.”


Kadın Girişimciden Eczacılara Özel İlk Ortak Alım ve Takas Platformu

Erciyes Teknopark’ta faaliyet gösteren Eria Teknoloji, Türkiye’nin eczacılara özel ilk ve en büyük ortak alım ve takas platformunu kurdu.

EczaTrend isimli projeleri ile şu anda Türkiye’deki eczanelerin yaklaşık %20’sine yazılım hizmeti verdiklerini söyleyen Eria Teknoloji firmasının kurucu ortaklarından Gül Önder Özüberk kurdukları platform hakkında şunları söyledi: “2016 yılından beri Erciyes Teknopark’ta Eria Teknoloji isimli firmamızda yazılım alanında faaliyet gösteriyoruz. Geliştirdiğimiz EczaTrend projemizle 51 farklı şehirdeki, 5.083 üye eczaneye ulaşmayı başardık. Eczanelerimiz ortak alım ve takas platformumuzu kullanarak ürün alımlarını çok daha karlı ve verimli bir şekilde yapıyorlar. Aynı şehirdeki eczaneler arasında kurulan gruplarda, ürün havuzu oluşturulup üyeler grup havuzuna verdiği miktarda havuzdan ürün çekebiliyor. Grubun ihtiyacı belirlenerek alınması gereken ürünler toplu bir şekilde alınıyor. Bu sayede ürünler her zaman en yüksek baremden alınarak havuza konuyor.    Grup içerisinde kimse birbirine para ödemeden mahsuplaşma usulü takas gerçekleştiriliyor.

EczaTrend’in tüm getirileri düşünüldüğünde üye eczanelerimize %40’lara varan oranlarda karlılık oluşturduğumuzu söyleyebiliriz. Bu getirileri; ortak alım kazancı, stok maliyetlerinin azalması, ürün çeşitliliğinin artması, miadı yakın ve stok fazlası ürünlerin paylaşılabilmesi olarak sıralayabiliriz. Özellikle miadı yakın ürünlerin grup içerisinde ihtiyacı olan eczanelere hızlıca paylaşılabilmesi sayesinde çöpe gidecek ürünlerin önüne geçerek ülke ekonomisine de olumlu bir katkı sağladığımıza inanıyoruz. EczaTrend projemizin depoculuk ve lojistik ayağını oluşturan hizmetleri de Trend Nakliyat Ecza Deposu isimli firmamız ile eczacı üyelerimize sunmaktayız. Şu an 10 farklı şehirde eczaneler arası ürün taşıma ve depoculuk faaliyetlerimizi yürütüyoruz.”

Teknolojiye Yön Verenler Arasında Kadınlar Daha Aktif Rol Almalı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara da çağrıda bulunan Gül Önder Özüberk, “Hem dünyada hem de Türkiye’de yazılım sektöründe kadınların sayısı oldukça az. Son verilere göre yazılım sektöründe çalışan her 10 kişiden yalnızca sadece biri kadın. Yazılım demek birçok sektörü çok iyi düzeyde bilip bu sektörlerin kurallarını hem esnek hem de çok kullanışlı bir şekilde en başarılı yöntemlerle kodlamaya dökmek demek. Kodlamanın yanında çok ciddi bir ekip koordinasyonu kurmak, planlama yapmak, analiz etmek, tasarlamak ve çok güçlü bir disiplinle işe başlayıp bitirmektir. Kadınların detay, planlama, analiz ve disiplin konularında çok daha verimli ve başarılı olduklarına inanıyorum. Bu nedenle sektörde kesinlikle çok daha fazla kadının, kadın girişimcinin ve kadın yöneticinin bulunması gerekiyor. Kadınlarımızın hayal ettikleri yollarda yürümeleri için kendilerine inanarak belli riskleri almaktan çekinmemeleri gerekiyor. Bu kapsamda teknolojiye yön verenler arasında kadınların daha aktif rol alması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Görseller