ULUTEK Teknopark Mart 2022 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 4.04.2022

ULUTEK Teknopark Mart 2022 Haber Bülteni

1.CUMHURBAŞKANLIĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ BAŞKANI, ULUTEK'İ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, ULUTEK Teknopark bünyesindeki firma ve Kuluçka Merkezi’ni ziyaret etti. Koç, ULUTEK’teki çalışmalardan çok etkilendiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’nde hizmet veren ULUTEK Teknopark’ı ziyaret ederek firmaların yetkilileriyle görüştü. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) arasında siber güvenlik, büyük veri, yapay zekâ, açık kaynak, akıllı otonom sistemler ve yapay zekâ tabanlı tıp uygulamaları alanlarında iş birliği protokolünün imzalandığı programın ardından ULUTEK’te incelemelerde bulunan Koç, “Gelecek, dijital dönüşümde. Biz de genç nüfus oranımızla bu dönüşümde önemli bir rol üstleneceğiz” mesajını verdi. 

‘Firmaların Projeleri Çok Etkiledi’

ULUTEK Teknopark bünyesindeki firmaların çalışmalarından son derece etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, “Üniversiteler ve teknoparklarla iş birliği yaparak bu verilerin sadece depolanmasıyla kalmayacak, bu verilerden değer üretmeye başlayacağız. Bu anlamda firma ziyaretlerinin ayrıca önem taşıdığını düşünüyorum. Üretilen teknolojilerin insana dokunmasını istiyoruz. ULUTEK Teknopark’ta ziyaret ettiğim firmaların projelerini görünce Türkiye’nin birçok alanda marka ülke haline geleceğine olan inancım arttı. Nasıl ki İHA’larla, SİHA’larla, TİHA’larla bir dünya markası haline geldiysek, buradaki firmalarımızın üreteceği projeler de dünya markası potansiyeline sahip” dedi.

30’u Aşkın Firma İle Birebir Görüşme

Koç’a ULUTEK Teknopark ve bünyesindeki firmaların çalışmaları hakkında bilgi veren ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de “Firmalarımızın yaptıkları çalışmalar, ülkemize ve milletimize önemli katkılar sunacaktır. Bu çalışmaların Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yakından takip edilmesi bizim için çok kıymetli. 30’u aşkın firmamızın yetkilileri ile tek tek görüşerek bilgi alan Sayın Ali Taha Koç’a ve ekibine ziyaretlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin katkılarıyla ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak her türlü göreve hazırız” ifadelerini kullandı.

2.BURSA'NIN İKİ TEKNOPARKI GELECEK İÇİN EL ELE VERDİ

Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Bursateknopark ile Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesindeki ULUTEK Teknopark arasında işbirliği geliştirmek için ilk adım atıldı.

Bursa Teknik Üniversitesi tarafından kısa süre önce Mimar Sinan Yerleşkesi’nde hayata geçirdiği Bursateknopark’ın yönetimi, 17 yıldır faaliyette bulunan ULUTEK Teknopark yönetimine ziyarette bulunarak işbirliği alanları hakkında istişarede bulundu. İki teknoparkın ortak geliştireceği projeler ile Bursa ve ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlaması bekleniyor.

Ekosisteme Büyük Katkı

“Gelecek için inovasyon” sloganıyla Bursa’nın teknoloji üssü konumunda olan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, Bursa’nın çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Şehrimiz iki değil, çok daha fazla teknoparkı kaldıracak potansiyele sahip. Bursateknopark’ın şehrimize ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağına şüphem yok. İki Teknopark arasındaki protokollerle işbirliğinin geliştirilmesi ve teknolojik ekosisteme katkı sağlanması için her zaman hazırız” diye konuştu.

Girişimcilik, Ar-Ge Ve İnovasyon Ekosisteminin Gelişmesini Hedefliyoruz 

Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ramazan Kurt ise katma değerli yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini desteklediklerini, inovasyon ve Ar-Ge ekosistemine katkı sağlamayı misyon edindiklerini belirterek, “Bursa’nın iki Teknoparkı arasında işbirliği, koordinasyon ve iletişim tüm paydaşlara katkı sağlayacaktır. Yapacağımız çalışmalarla Bursa’daki girişimcilik, Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin gelişmesini hedefliyoruz ” dedi.

‘Girişim Sermayesi Fonu’ Vurgusu 

Teknopark yönetimlerinin buluşmasında, Bursa’nın öncelikli olarak ortaya çıkacağı girişim sermayesi fonunun hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların, girişimciler için yeni imkanlar sağlayarak, ekosistemin tamamlanması adına çok önemli bir gelişme olacağı, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek nitelikte yenilikçi, ürün, süreç, bilgi ve teknoloji geliştirme ve üretme potansiyelini arttıracağı vurgulanırken teknoparkların ‘melek yatırımcı’ gibi süreçlere mutlaka dahil olması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı. 

3.ULUTEK'TE, BİLİŞİM SUÇLARI KONUSUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen ‘Türk Hukukunda Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar’ konulu eğitiminde siber suçlara yönelik yaptırımlar hakkında bilgi verildi.

ULUTEK Teknopark’taki firmalara yönelik ‘Türk Hukukunda Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar’ konulu eğitiminde konuşan Avukat Arabulucu Mustafa Anıl Güzey ve Avukat Adem Karaca, bilişim suçlarının yasal karşılıkları konusunda bilgiler paylaştı.

Bilişim, Yeni Suçlar Doğurdu

Teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin toplumsal ilerlemeye katkı sağlamasına karşın bir takım problemleri de beraberinde getirdiğini belirten Av.Mustafa Anıl Güzey, “Bilişim sistemleri yalnızca teknolojik gelişmeler için değil, hayatın tüm alanında önem arz etmektedir. Yaşamın bu kadar önemli bir parçası olan bilişim, suç işleme amacı güden kişilerin de bu sistemlere ilgi duymasını ve bu sistemler aracı kullanılarak işlenen yeni suçlar doğmasına sebep olmuştur” dedi. Güzey, herkesin bilişim hakkında belli bir bilgi seviyesine ulaşması gerektiğini ve böylece istemeden bir bilişim suçuna ortak olmanın önüne geçilebileceğini de kaydetti.  

Suç İşlemek Kolay, Faili Bulmak Zor

Bilişim sistemleri kullanılarak suç işlemenin nispeten kolay, faili bulmanın ise çoğu zaman zor olduğunu belirten Av. Adem Karaca da “Suçların soruşturulmasında kendine özgü yöntemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple Bilişim Suçları Savcılığı kuruldu ve siber suçlara yönelik uzman şube müdürleri görevlendirilmeye başlandı. Diğer mesleklerden destek alma zorunluluğu arttı. Bilişim sistemine girme, bulunma ayrı suçlar olarak karşımıza çıkarken bozma ve dolandırma gibi suçlarda bilişim suçları arasında yer alıyor. Ayrıca en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çocukların istismar edilmesi tehlikesi’ ifadelerini kullandı.

4.KADIN GİRİŞİMCİLER ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİNDE

Üniversite-sanayi iş birliği alanında önemli çalışmalara imza atan ULUTEK Teknopark, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Teknoloji Sahnesi’nde 6 kadın girişimcinin başarı hikâyelerini paylaştı.

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen Teknoloji Sahnesi etkinliğinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kadın girişimciler, başarı hikâyeleri katılımcılarla paylaştı. Çevrimiçi etkinlikte Prof. Dr. Seda Özmutlu, Prof. Dr. Gülşah Çeçener, Funda Ergin, Sibel Kuzgun Akın, Yeşim Erbakan ve Zuhal Soyaslan konuşmacı olarak yer aldı. Başarılı girişimciler hikâyelerini aktarırken, özellikle gençlere yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Akademisyen Sayımız, Batı Ortalamasının Üzerinde

Kadınlara verilen değeri göstermek için bir günün asla yeterli olmayacağını dile getiren ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak gerçekleştirdiğimiz etkinlik ile farkındalık yarattık. Birbirinden başarılı kadın girişimcilerimizi konuk ederek, onların tecrübe ve tavsiyeleriyle özellikle genç kadınlarımıza yol gösterici olmalarını amaçlıyoruz. Dikkatimizi çeken bir diğer konu ise kadın akademisyen sayımızda yaşanan artış... Bazı bölümlerde değişiklik gösterse de Türkiye’de kadın akademisyen oranımız, yüzde 45 seviyelerinde. Bu oran, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’nin kadın akademisyen oranının üzerinde” açıklamasını yaptı. Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik eden Karagöz, ULUTEK bünyesinde çalışan kadınlara çiçek takdim etti.

5.ULUTEK'TE BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİ ANLATILDI

ULUTEK Teknopark, bölgedeki firmaları Blokzincir Uygulamaları ve Yönetime Etkileri hakkında bilgilendirdi. Eğitmen Soner Doğan, blokzincirin dış ticarette hız sağlayacağını söyledi.

Para transferlerinin ya da teknolojik verilerin güvenliğini sağlayan blockzincir teknolojisinin siber saldırıya uğramasının çok zor olduğunu ifade eden Eğitmen Soner Doğan “Blokzincirin sunduğu önemli özelliği, merkeziyetçi bir yapısının olmayışıdır” dedi.

‘Geleceği Oldukça Parlak’ 

Blockzincir teknolojisinin şeffaf ve güvenilir olduğunu vurgulayan Eğitmen Soner Doğan “Blokzincir teknolojisinin geleceği oldukça parlak. Tedarik zincir yönetimi, sigortacılık, siyaset, eğitim gibi birçok farklı sektörde kullanım alanları bulunmaktadır. Blokzincir teknolojisi ile birlikte tüm ülkeler bu sisteme dâhil edilmektedir. Bankalar, dünya çapında milyarlarca insanın yararlanması için bu teknolojiyi tercih ediyor. Blokzincir teknolojisi internetten sonra en önemli devrim olarak görülmekte. Dolayısıyla bu durum, tüm hayatımızı etkileyecek. Eskiden borsalarda dolar yazarken şimdi ise bitcoin yazıyor. Sivil toplum kuruluşları bu teknolojiyi kullanarak şeffaf şekilde bağışçı takibi yapılabiliyor” diye konuştu.

‘Hayatımızda Daha Çok Olacak’

Pandemi döneminde sıklıkla kullanılan sağlık pasaportunun blokzincir tabanlı olduğunu da kaydeden Doğan, “Gelecekte kimlik ve pasaportlarımızda da bu teknoloji kullanılacak. Artık ülkelerin dışında şehirler de kendi kripto para birimlerini oluşturmaya başladı. Eskiden kimliklerimiz sadece kâğıttı. Şimdi ise çipli kimliklere sahibiz. Kimliğimizin dijitalleşmesi için TÜBİTAK çalışmalar yapıyor. Dış ticarette bu teknoloji kullanılarak resmi ve hatasız olması gereken evraklar şeffaf bir şekilde doğrulanabilecek ve bu da ihracat ve ithalatın daha hızlı yapılmasına olanak sağlayacak. Tüm bunların yanında siyasette de aktif bir şekilde kullanılmakta. Bu teknoloji ile birlikte daha adil, şeffaf ve demokratik seçimlerin yapılması sağlanıyor. Sonuç itibari ile blokzincir, önümüzdeki dönemlerde hayatımızda daha fazla yer alacak” ifadelerini kullandı.

6.ULUTEK VE TEKNİK BİLİMLER MYO İŞBİRLİĞİYLE BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ İÇİN SERTİFİKALI SEMİNERLER BAŞLADI

Bilgisayar Programcılığı Programı öğrencilerinin mesleki gelişimi, sanayi ile buluşması ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde mesleki eğitimde nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla ULUTEK işbirliği ile Bahar Dönemi seminer programları başladı.
 
Sekiz adet eğitimden oluşan seminer programını tamamlayan öğrenciler sertifika almaya hak kazanacaklar.  Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müd. Yard., Bilgisayar Programcılığı Prog. Başk. Öğr. Gör. Ebru Yeniman Yıldırım tarafından organize edilen seminer programlarıyla gençlerin istihdam edilebilirliğini kolaylaştırmak, mesleki bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi ve teknolojik gelişmelere adaptasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır.

ULUTEK seminer salonunda ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz’ün konuşmasıyla başlayan ilk seminerin konusu “Dijital Dünya ve METAVERSE Alemi” olurken, seminere Ithinka Yazılım firması Genel Müdürü Ertuğrul Bektaş ve Yazılım Ekip Lideri Osman Abay konuşmacı olarak katıldı. 

Ertuğrul Bektaş öğrencilere Metaverse Sanal Evreni, insanların hiçbir fiziksel çaba harcamaksızın artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal evren hakkında bilgiler verdi. Bu teknoloji sayesinde insanlar edindikleri sanal ve arttırılmış gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın yapma fırsatlarının olduğunu belirtti.  Ayrıca yazılımda yenilikçi ve yaratıcı olma ve blok zinciri uygulamalarının önemi konusunda bilgiler verildi.

8 yıl önce Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Programı’ndan mezun olan Osman Abay “Yazılımcının Başarı Hikayesi” konulu sunumunda kendi başarı hikayesini ve deneyimlerini paylaştı. Kendisinin de öğrenciyken Bilgisayar Programcılığı Programı tarafından yapılan bir seminer programında semineri veren şirketle tanışarak staja başladığını ve bundan sonraki süreçte başarılarının artarak devam ettiğini belirtti. Birçok yazılım projesi geliştirdiğini belirten Abay, “Çok sıkı çalıştım ve başarıya ulaştım.” diyerek yazılım konusunda bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Abay yazılım sektöründe elde ettiği başarılarla seminere katılan öğrencilere motivasyon kaynağı oldu. 

7.BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÖĞRENCİLERİ İÇİN SERTİFİKALI SEMİNERLER DEVAM EDİYOR

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO/Bilgisayar Programcılığı Programı öğrencilerinin mesleki gelişimi, sanayi ile buluşması ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde mesleki eğitimde nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla ULUTEK ile birlikte gerçekleştirilen seminerler devam ediyor. 

Gençlerin istihdam edilebilirliğini kolaylaştırmak, mesleki bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi ve teknolojik gelişmelere adaptasyonunun sağlanmasının amaçlandığı seminere İletişim Yazılım Genel Müdürü ve BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu konuşmacı olarak katıldı. 

Bilgisayar Programcılığı Öğrencileri Şanslı

“Dijital Dönüşüm” konulu seminerde dönemin bilişim çağı olduğunu ve bilgisayar bölümü öğrencilerinin bu dönemin en şanslı grubu olduğunu belirten Hatunoğlu, “Bilgisayar Programcılığı öğrencileri bu süreci iyi değerlendirmeli. Dijital dönüşüm, sadece insanları ve iş dünyasını birbirine bağlayan değil, aynı zamanda insanları ve işletmeleri birbirine bağlayan, gelir ve verimliliği artırmak için bir araya getiren, yeni iş tasarımlarının yaratılması olarak değerlendirmek gerekmektedir. Günümüzde teknoloji çok hızlı ilerliyor ve dolayısıyla dijital dönüşümde buna uyum sağlayamayan şirketler yok olup gidecektir.” dedi.
Dijital dönüşüm kapsamında Endüstri 4.0’ın dünyadaki önemi ve içerdiği alanların anlatıldığı seminerde; sanal ve artırılmış gerçeklik, simülasyon sistemleri, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, büyük veri, otonom robotlar, 3D modelleme ve endüstriyel tasarım konularının teknolojiye getirdiği avantajlar örneklerle tanıtıldı. 

Yüksek Nitelikli İşgücünde Artış Bekleniyor

Hatunoğlu, sanayinin dijital dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyulan alanlarda ihtiyacı karşılayabilecek yetkinlikte kişilerin yetiştirilmesinin önemi ve sektörün 21. yüzyıl becerilerine sahip kişileri tercih ettiği bir dönemin başladığını işaret etti. Dijitalleşme ile birlikte sanayide istihdam edilen iş gücü ihtiyacının gelecek dönemde artacağı ve çok daha nitelikli, eğitim ve gelir düzeyi yüksek bir iş gücü yapısının oluşacağını açıklayan Hatunoğlu, “Önümüzdeki on yılda, istihdamda yetkinlik düzeyi düşük işlerde iş gücünün azalması olası olmakla birlikte, sanayi üretiminin artması ile toplamda yüksek nitelikli işgücü yapısında mutlak bir artış yaşanması bekleniyor.” dedi.

8.ULUTEK'TE İHRACATA YÖNELİK PAZAR ARAŞTIRMASI ANLATILDI

ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen ‘İhracata Yönelik Pazar Araştırması’ konulu webinarda dış ticaret istihbaratının etkin şekilde yapılarak doğru müşterinin bulunması gerektiği mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark’taki firmalara yönelik ‘İhracata Yönelik Pazar Araştırması’ konulu webinarda konuşan Trade Atlas İş Geliştirme Müdürü Nevsal Zülküf Alhas, firmaların hedef pazarlara etkin şekilde ulaşabilmeleri için dış ticaret istihbaratını titizlikle yürütmeleri gerektiğini söyledi.

‘Dil Birliği Çok Önemli’

İhracatın temelinin müşteriyi bulmak olduğunu belirten Trade Atlas İş Geliştirme Müdürü Nevsal Zülküf Alhas, “vaktimizin çok büyük bir kısmını firmalarla temas halinde geçirmeliyiz. Firmalarla mutlaka iletişim halinde kalınmalı. İhracatta ilk bakacağımız yer, mevcut müşterilerimizdir. İhracatın temeli, doğru müşteriyi bulmaktır. Firmanın mevcut durumu, ihracat yaparken çok önemli bir konumdadır. İhracatta dil birliği de oldukça önemli bir etken. Çalıştığımız ekibimiz, hangi yabancı dilleri kullanıyorsa bu dilleri kullanan ülkeleri tercih etmeliyiz. İhracatta diğer bir önemli etken de ülkelere göre hukukun üstünlüğüdür. Yaptığınız işte bir haksızlığa maruz kaldığınızda hukukun üstün olduğu ülkelerde hakkınızı çok kolay bir şekilde alabilirsiniz ama hukukun üstünlüğü yeterince sağlanmazsa haklı olsanız dahi kazanamazsınız. Bu sebeple hedef pazar seçerken hukukun üstün olduğu ülkelerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. Ulaşımın denizyolu, havayolu ya da karayolu ile yapılması noktasında da iyi bir analize ihtiyaç var” diye konuştu.

‘Müşavirlikler Ciddi Faydalar Sağlıyor’

Serbest ticaret anlaşmaları ile Avrupa’daki herhangi bir ülkeye tarım hariç tüm ürünlerin sıfır vergi ile gönderilebilmesinin mümkün olduğunu da dile getiren Alhas, “106’ya yakın ticaret müşavirliğimiz var. Müşavirimizin olduğu ülkeye ihracat yapmak, bize ciddi anlamda fayda sağlıyor. Zaten müşavirlerin de varlık nedenleri, ihracat yapan firmaların çoğalmasını sağlamak. Hedef pazarları belirlerken o ülkede müşavirimizin olup olmadığına dikkat etmeliyiz. İhracatın temeli, müşteri bulmak ve potansiyel alıcılarla irtibatta kalmaktır” dedi.

9.ULUTEK'TE GELİŞTİRİLECEK ROBOT, GÖÇÜK ALTINDAKİLERE HAYAT VERECEK

ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu ULUKOZA Programı ile hibe desteği alarak şirketleşen YORUM TECH tarafından geliştirilen  ‘Göçük Altında Kalanlara Ulaşma ve Destek Robotu’ projesiyle göçük altında kalanların yaşam sürelerini uzatarak can kayıplarını azaltmayı hedefliyor.

Girişimcilere sürdürülebilir iş modellerini geliştirmeleri amacıyla yol haritası çizen Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Bursa Uludağ TTO) ‘Kozalar Kelebek Olsun Diye’ sloganıyla hayata geçirdiği platformu ULUKOZA, önemli bir çalışmaya daha vesile oldu. Girişimci Ozan Yavuz TÜBİTAK 1512 BİGG Programı kapsamında yürüteceği depremde yaşanacak can kayıplarının azaltılmasını amaçlayan projesiyle gündemde. BUÜ Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Ozan Yavuz, geliştirdiği proje ile göçük altında kalanların yaşam sürelerini uzatarak can kayıplarının daha az olması için çalışmalarını sürdürüyor.

Yaşam Süresini Uzatacak

Ana faaliyet alanının doğal afetler, özellikle de deprem olduğunu belirten girişimci Ozan Yavuz, “Robotumuz, yumuşak bir yapıya sahip. Tam olarak karşılamasa da aslında bir yılan gibi düşünülebilir. Robotumuz göçük altına girerek afetzedeleri tespit edip onlara ulaşacak, görsel ve işitsel iletişim sağlayacak ve göçük altındaki kişinin yerini dışardakilere bildirecek. Ekran aracılığıyla görüntülü iletişimle enkaz altındaki kişilere psikolojik destek sağlanacak. Ayrıca robotumuzun en büyük özelliği, göçük altına sıvı gıda ve ilaç gibi ihtiyaçları ulaştırarak hayati fonksiyonların devam etmesini sağlayacak. Böylece mucize kurtuluşların sayısı artacak. Bunun için göçük altında yaşam sürelerinin uzatılması çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Hareket Kabiliyeti Çok Yüksek

Bugüne kadar arama-kurtarma çalışmalarında kullanılan cihazların sert yapıda olduğunu da belirten Ozan Yavuz, “Enkaz altında karşımıza ne çıkacak bilemiyoruz. Sert yapılı cihazların bu engelleri aşma ihtimali oldukça düşük. Bizim robotumuz ise yumuşak yapısından dolayı çok yüksek hareket kabiliyetine sahip olacak. Bunu geliştirmek zaman alabilir. Ancak 12 aylık projemiz süresince 3 metreye kadar uzayabilen bir robot tasarlamayı planlıyoruz. Asıl hedefimiz ise 10 metrelik hareket alanına sahip bir robot üretebilmek. Projemiz şu anda 2 boyutlu harekette başarılı, 3 boyutlu hareket için de çalışmalarımız sürüyor” dedi.

‘Bir Kişi Bile Çok Önemli’

ULUKOZA ile Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Cemal Çakır sayesinde tanıştığını da kaydeden Yavuz, “ULUKOZA mentorleri ile yaptığım görüşmeler, projemin gelişmesine büyük katkılar sağladı. Üzerinde çalıştığımız projeye kaynak olacak bir yazılım, kitap, belge yok. Bu yüzden zorlu bir süreç yürütüyoruz. Başarıya ulaştığımızda robotumuz başka teknolojilerle entegre edilerek geliştirilip, farklı alanlarda da kullanılabilir. Robotumuzu afet anlarında AFAD ile koordineli çalıştırarak maksimum verimliliği sağlamalıyız. Bir kişinin bile hayatının kurtarılmasına katkı sağlamak bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

10.ULUTEK FİRMASINDAN MONTAJ HATALARI İÇİN HİBRİT ÇÖZÜM

ULUTEK Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren OXODES, geliştirdiği ‘hibrit konum kontrol sistemleri’ ile montaj hatlarındaki hataları gerçek zamanlı tespit ederek önlemeyi amaçlıyor.

2021’den bu yana ULUTEK Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren OXODES firması, hibrit teknolojiler yardımıyla milimetrik hassasiyette konum tespitine dayalı endüstride kontrol ölçüm sistemleri geliştirerek montaj hatlarında personel kaynaklı hataları gerçek zamanlı tespit ederek bu hataları engellemeyi amaçlıyor. 

Maliyet Kayıplarını Azaltıyor

5 kişilik çekirdek bir ekiple önemli bir proje geliştirdiklerini kaydeden Oxodes firmasının sahibi Mert Ali Özel, “Görüntü işleme tabanlı endüstriyel üç boyutlu tarama sistemlerimiz ile üretilen parçaların boyut, renk, çizik gibi hatalarının tespitini ve raporlamasını gerçekleştiriyoruz. Bu sayede seri üretimi aksatmadan, üretilen parçaların hatalı olup olmadığını personelden bağımsız olarak raporlayarak üretimde tam kontrolü mümkün hale getiriyoruz. Firmaların zaman, maliyet, prestij ve kalite kayıplarının en aza indirilmesine olanak sağlıyoruz. Amacımız, özellikle görüntü işleme teknolojisini kullanarak endüstride yaşanan üretim hatalarını en aza indirmek. Forkliftlerin görüş alanını arttıran kamera sistemimizi ve endüstride kullanılan montaj ekipmanlarının açı kalibrasyonunu yapan sistemlerimizi ticarileştirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

‘Hedef, Verimi Artırmak’

Başta otomotiv ana ve yan sanayi olmak üzere beyaz eşya, makina imalatı ve savunma sanayine hizmet verdiklerini de belirten Mert Ali Özel, “Geliştirdiğimiz teknoloji ile ülkemizde ve dünya genelinde üretim işlemi bulunan tüm sektörlerin, dijitalleşmesine ve daha verimli hale gelmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. KOSGEB kapsamında desteklenen bir diğer projemiz ile endüstriyel robotların eğitimini kolaylaştırarak kalifiye personel ihtiyacının ve zaman kaybının önüne geçiyoruz. Bunun yanında, kalıp sektöründe büyük ölçekli parçaların ölçüm sürelerini en aza indiren ‘akıllı ölçüm probu’ geliştiriyoruz. Ülkemizde bulunan global firmalarla çalışmış olmanın avantajını kullanarak kısa süre içerisinde ihracatı hedefliyoruz” dedi.

‘En Önemli Destekçimiz Ulutek’

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden biri akademisyen olmak üzere 4 mezunun firma bünyesinde yer aldığını belirten Özel, “Üniversite eğitimimiz sırasında ULUTEK Teknopark’ın girişimcilik eğitimi faaliyetlerinden yararlanmaya başladık. ULUTEK Teknopark bünyesinde bulunan TİM-TEB Girişim Evi ile TÜBİTAK 1512 desteğine hazırlandık. Teknopark yönetiminin, TÜBİTAK desteğine hazırlık sürecimizden firmamızın kuruluncaya kadar geçen süreçte bizlere önemli destekleri oldu. Derece aldığımız ‘Otomotivin Geleceği Yarışması sürecinde en önemli destekçilerimizdi diyebilirim. Devam eden TÜBİTAK ve KOSGEB projelerimizde tüm imkânları bizlere sunmaktadırlar” dedi.

11.ULUTEK'TE KURUMSAL DİJİTAL VARLIKLARIN YÖNETİMİ ANLATILDI

ULUTEK Teknopark koordinasyonunda BİSSATEK iş birliğiyle düzenlenen ‘Kurumsal Dijital Varlıkların Yönetimi’ konulu webinarda firmaların dijital varlıkları etkin ve doğru bir şekilde kullanılarak önemli kazançlar sağlayacağı mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark’taki firmalara yönelik ‘Kurumsal Dijital Varlıkların Yönetimi’ konulu webinarda Bilişim ve Yönetişim Sistemleri Uzmanı Bahadır Güngör, kurumsal dijital varlıkların yönetimi alanında çok büyük bir istihdam potansiyeli olduğunu ifade etti.

‘Gerekli Altyapı Olmazsa Çöplük Oluşur’

Elektronik ortamda üretilen bütün içeriklerin kurumlar için çok önemli veriler olduğunu vurgulayan Bilişim ve Yönetişim Sistemleri Uzmanı Bahadır Güngör, “Kurumlar, gerekli alt yapıyı sağlamazsa ellerinde çok büyük bir çöplük oluşur. Dijital varlık yönetimi olmayan firmalarda birçok hata yapılmakta ve bu da gereksiz maliyetlere sebep olmaktadır. Özellikle veri tabanı kullanan firmalarda profesyonel personelin olması gerekiyor. Kurumsal dijital varlıklar kapsamında basılı doküman ve belgelerin dışında, video, fotoğraf gibi görsel ortamlar, veri tabanları, e ticaret yapıları, bulut sistemleri, tüm işletme proje verileri ve elektronik ortamda yer alan dokümanlar bulunmaktadır” diye konuştu. 

Lüks Değil İhtiyaç 

Kurumsal dijital varlık yönetiminin kurumlar için bir lüks değil ihtiyaç olduğunu da ifade eden Bahadır Güngör, “Firma bünyesinde kurumsal dijital varlıkların yönetimi konusunda yeterli bilgi, donanım ve beceriye sahip personel yoksa mutlaka dışarıdan danışmanlık alınmalıdır. Teknoparklar bünyelerinde bulunan firmalara konu hakkında profesyonel destek vermektedir. Bursa bölgemiz, bünyesinde bulunduğu teknoparklar sebebiyle çok şanslı bir bölge konumundadır” dedi.

12.ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİ'NDE GÜNDEM, ARITMA TESİSLERİNDE YAPAY ZEKA

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen Teknoloji Sahnesi’nde arıtma tesislerinde yapay zekâ kullanımının sağladığı faydalar ele alındı.

ULUTEK Teknopark'ta faaliyet gösteren firmaların bilgi ve tecrübe paylaşımlarını artırmak amacıyla düzenlenen Teknoloji Sahnesi’nin konukları Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Osman Erdem Kestioğlu oldu.

‘Tasarruflu Kullanmalıyız’

Açılış konuşmasını yapan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Teknoloji Sahnesi programı ile bünyemizde bulunan firmaların tanıtımlarının yapılmasını sağlamak ve aynı zamanda firmaların edinmiş oldukları deneyim, bilgi ve tecrübeleri katılımcılara aktarılmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. İklim değişikliği, sanayinin gelişmesi ve nüfus artışının su konusunda baskı oluşturduğunu belirten ULUÇEV Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ise “Türkiye, su fakiri bir ülke. İnsanlar suyu kirletiyorlar ama nasıl arıtıldığıyla ilgilenmiyorlar. Arıtma tesislerinde yapay zekâyı kullanmak çok önemli. Çevresel konularda herkesin bilinçlenmesi lazım. Suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Ülke olarak çevresel arıtma sistemlerini geliştirmemiz gerekiyor. ULUTEK, her geçen gün yeni bir ilke imza atıyor. Bu güzel çalışmalar için ULUTEK bünyesindeki herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Her Şey Otomatik Ayarlanıyor

İçme suyu arıtma tesisi pazarının gittikçe büyüdüğünü kaydeden ULUÇEV Genel Müdür Yardımcısı Osman Erdem Kestioğlu da “Geliştirdiğimiz atık suların arıtılmasına yönelik ürünleri sadece Türkiye’ye değil, yurt dışına da satmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz sistemler ile her şey otomatik ayarlanıyor. Artırma sırasında tüm işlemler, yapay zekâ ile gerçekleşiyor ve suyun kalitesi artıyor. Sistemlerimizi kurduğumuz yerlerde pozitif sonuçlar elde ettik. Çalışmaya başladığımızda ULUTEK bünyesinde yer alan hocalarımız, bize çok destek verdi. Halen Bursa Uludağ Üniversitesi ile ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada yapay zekânın atık su arıtma tesislerinde kullanılmasının çok önemli olduğunu görüyoruz. Bizim için yazılım, ne kadar önemli ise iklim değişikliği alanında yapılan çalışmalar da bir o kadar önemli. İleride bir akademi kurma hedefimiz var. Akademimizi tüm öğrencilere açmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

13.ULUTEK'TE 'ZİNDE YAŞAM' KONUŞULDU

ULUTEK’te, kaliteli ve konforlu bir yaşam temasıyla ‘Zinde, Enerjik ve Fit Bir Yaşamın Yol Haritası’ konulu etkinlik gerçekleştirdi.

ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen  ‘Zinde, Enerjik ve Fit Bir Yaşamın Yol Haritası’ konulu etkinlikte Digital Exchange Metin Yazarı ve Diksiyon Eğitmeni Seda Çapçı, bilgi paylaşımında bulundu.

Beslenmeye Dikkat Edin

Hayatı boyunca kilo problemi yaşayan biri olarak birçok doküman tarayıp kendi adına doğru yolu bulduğunu kaydeden Seda Çapçı, “Hekiminiz aksini iddia etmiyorsa, siz de vücut yapınıza göre yol haritası oluşturabilirsiniz. Zinde, enerjik ve fit bir yaşam için dikkat etmemiz gereken en önemli unsur beslenmedir. Önemli olan uzun yaşamak değil, kaliteli ve konforlu bir yaşam sürmektir. Kaliteli demek, lüks demek değildir. Bir insanın öğünü normalde avuç içi kadar olmalıdır. Fazla tükettiğimiz her şey vücudumuza fazladan yük demektir. Düzenli uyku, sizi daha enerjik ve zinde yapacaktır” dedi.