Samsun Teknopark Nisan 2019 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 30.04.2019

Dış kaynaklı proje eğitimleri hız kesmeden devam ediyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin on beşincisi 3-4 Nisan tarihleri arasında Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.

Samsun Teknopark’ta Patent Araştırması Eğitimi gerçekleştirildi

Samsun Teknopark, OMÜ-TTO ve Kuantum Patent iş birliğiyle Smartroom Ön Kuluçka Merkezi’nde Patent Araştırması Eğitimi düzenlendi.

Kuantum Patent Genel Müdürü Barış Kurt ve Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanı Orhan Veli Çimen tarafından gerçekleştirilen eğitimde patentte rüçhan hakkı, patent araştırmasının önemi, patent araştırma veri tabanları, Espacenet ve Türk Patent arama ve sonuç ekranlarının kullanımı, araştırma stratejileri, patent yayın numarası ve kodları, patent araştırmasının pratik ipuçları, örnek çalışma konularında dikkat edilmesi gereken hususları anlattılar.

Eğitime akademisyen, Teknopark firmaları, sanayi firmaları ve öğrenciler ilgi gösterdi.

OMÜ-TTO ile Amasya Üniversitesi İş Birliği Protokolü imzalandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Amasya Üniversitesi (AÜ) arasında Teknoloji Transfer Ofisi  (OMÜ-TTO) iş birliği protokolü imzalandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ile Amasya Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay arasında, OMÜ’nün sahip olduğu teknoloji transfer ofisi yönetimine ilişkin bilgi, birikim ve deneyimlerin, OMÜ Teknoloji ve Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla Amasya Üniversitesi’ne aktarılması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

İş birliği protokolünde, Amasya Üniversitesi ile Samsun Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren OMÜ-TTO’nun arasındaki diyalog ve güven ortamının oluşturularak iş birliğinin güçlendirilmesini, OMÜ’nün sahip olduğu teknoloji transfer ofisi yönetimine ilişkin bilgi ve deneyimlerinin OMÜ-TTO aracılığıyla Amasya Üniversitesi’ne aktarılmasını, yeni teknoloji ve süreç geliştirme aşamalarında katkı sağlayarak kalite ve verimlilik arttırıcı sonuçların alınması, ortak Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının gerçekleştirilmesini ve bilgi- teknoloji transfer çalışmalarının yürütülmesi amaçlanmaktadır.

İş birliği protokolünü hayırlı olsun dilekleriyle imzalayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay imza töreninin ardından protokolde belirtilen hedeflere ulaşmak ve diğer hususlarda görüşmek için fikir alışverişinde bulundu.

İmza törenine OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katıldı.

Tarım Sektöründe ÜSİ Projesi Hazırlama Eğitimi gerçekleştirildi

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimlerini Destekleme Programı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin organize ettiği ‘Tarım Sektöründe Üniversite Sanayi İş Birliği Projesi Hazırlama Eğitimi’ Omtel Otel’de gerçekleştirildi. 

3 gün süren eğitimin ilk günü ve ikinci günün yarısına kadar teorik bilgi, ikinci günün yarısı ve üçüncü gün ise grup çalışmalarıyla uygulamalı proje yazma eğitimi verildi. 5-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime Türkiye’nin çeşitli üniversite ve enstitülerinden katılım gerçekleşti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen programın eğitmenleri ise Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Onus, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Çelik ve Prof. Dr. Ümit Serdar, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Önder Türkmen ve Ertan Sait Kurtar’dan oluştu.

TÜBİTAK’ın desteklediği eğitimde OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan ve Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Kürşat Tuncer hazır bulundu. Eğitimin ardından katılımcılara katılım belgeleri, eğitmenler ve yardımcı personellere teşekkür belgeleri takdim edilerek eğitim sonlandırıldı.

Dış Kaynaklı Proje eğitimleri devam ediyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin on altıncısı 8-9 Nisan tarihleri arasında Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.

Fen-Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 Proje Yazımı Eğitimi tamamlandı

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin organize ettiği ‘Fen- Mühendislik Bilimleri Alanında TÜBİTAK 1001 Proje Çağrılarına Yönelik Uygulamalı Proje Hazırlama Eğitimi’ Omtel Otel’de gerçekleştirildi.

3 gün süren eğitimin ilk günü ve ikinci günün yarısına kadar teorik bilgi, ikinci günün yarısı ve üçüncü gün ise grup çalışmalarıyla uygulamalı proje yazma eğitimi verildi. 11-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime Türkiye’nin çeşitli üniversite ve enstitülerinden 20 kişi katıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon koordinatörlüğünde gerçekleşen programın eğitmenleri ise OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Dertli, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Şimşek’ten oluştu.

TÜBİTAK’ın desteklediği eğitimde OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan ve Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Mehmet Kürşat Tunçer hazır bulundu. Eğitimin ardından katılımcılara katılım belgeleri, eğitmenler ve yardımcı personellere teşekkür belgeleri takdim edilerek eğitim sonlandırıldı.

Dış kaynaklı proje eğitimleri on yedinci eğitimle devam etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin on beşincisi 15-16  Nisan tarihleri arasında Samsun Teknopark Smartoom Ön Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.

OMÜ-TTO, OKA Coğrafi İşaretli Ürünler Buluşması’nda

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından “Orta Karadeniz Bölgesi Coğrafi İşaretli Ürünler Buluşması: Coğrafi İşaretli Ürünlerin Pazarlanmasında Yenilikçi Bir Model" konferansı gerçekleştirildi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı hizmet binasında gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen yaptı. Geçmiş yıllarda çeşitli coğrafi işaret olabilecek potansiyeli olan ürünleri belirlemeye ve bunlarla ilgili çalışmalar yapmaya başladıklarını belirten Özen, “10 yıl içinde proje sayımız 600’ü geçti. Bu 600 projeye yaklaşık 200 milyon lira hibe uygulaması yaptık. Bu 200 milyon liraya paydaşlarımız da 200 milyon lira katarak 400 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik bu bölgede” dedi.

Samsun Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise patent kanunu ve coğrafi işaretlerinin çıkmasıyla beraber ve hukuki kriterlerin belli olmasının ardından hem üreticinin hem de tüketicinin hak ve hukukunun korunduğunu ifade etti. 

Açılış konuşmalarının ardından, söz alan Favori Lezzetler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gurme Yazar Haldun Tüzel sektörün dünü, bugünü ve geleceğiyle ilgili tematik sunumunu gerçekleştirdi.

Konferansta OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde UNDP, GEF Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun’un; TPE Uzmanı Özden İlhan’ın, OMÜ Turizm Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kemal Ayan’ın ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Dr. Cengiz Kahraman’ın katılımıyla “Yükselen Bir Değer Olarak Coğrafi Isa ret ve Bölgesel Kalkınmadaki Önemi” konusu çeşitli açılardan değerlendirildi.

Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde 3 farklı oturumda çalıştaylar düzenlendi. “Coğrafi İşaretler İçin Örgütlenme” oturumunda Kalkınma Atölyesi, Kooperatifçilik ve Marka Yönetimi Uzmanı Ertan Karabıyık ve Boğatepe Çevre Yasam Derneği Başkanı-Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu bilgi ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaşırken; Üretim, Finansman ve Koruma oturumunda İyimser Abla Kurucu Ortak-Saha Sorumlusu Aysel Saıroglu, Gastro- Art Kurucusu Ercan Yılmaz; Yerel Ürünlerin Turizmi oturumunda ise MSM Başkanı-Mutfak Sanatları Merkezi Koordinatör Chef Doğa Çıtçı, Nallıhan Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm Gönüllüsü Mustafa Bektaş iyi uygulama örneklerini katılımcılar ile paylaştı.

Etkinlik süresince fuaye alanında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden Ticaret ve Sanayi Odaları, Kooperatifler ve yerel üreticiler tarafından yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin sergilendi. Katılımcılar sergi alanındaki ürünlere yoğun ilgi gösterdi.

Orta Karadeniz Bölgesi Coğrafi İşaretli Ürünler Buluşması, Terme Miliç Tesisleri’ne yapılan sosyal gezi ile sona erdi.

Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO, KOBİGEL ve Dijital Dönüşüm Semineri’ne katıldı

Samsun KOSGEB Müdürlüğü tarafından KOSGEB Konferans Salonu’nda ‘Dijital Dönüşüm Eğitimi ve KOBİGEL 2019 Çağrısı Bilgilendirme Semineri’ düzenlendi.

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen seminerin birinci oturumunda KOBİ Uzmanı Alp Arslan tarafından ‘KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı 2019 Proje Teklif Çağrısı’ kapsamında İmalat Sanayi Sektöründe Dijitalleşme Sürecine Katkı Sağlayabilecek Yerli Teknoloji Geliştiricisi KOBİ’lerin Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ve İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Üretim ve İlişkili İş Süreçlerinde Dijital Teknolojilerden Yararlanma Düzeyinin Artırılması Proje Teklif Çağrısı hakkında bilgi verdi.

İkinci oturumda ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri ‘Dijital Dönüşüm Eğitimi’ kapsamında Dijital Dönüşüm ve Felsefesi, Dijital Dönüşümün 4 Boyutu, Kullanılan Teknolojiler Nedir, Nasıl Kullanılır, Firmalar İçin Dijital Dönüşümün Yol Haritası, İmalat Sektörü Özelinde İyi Uygulama Örnekleri, 21 Soruda Şirketinizin Dijitalleşme Durum Analizi başlıklarında eğitimi gerçekleştirdi.

Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç, Kodlama ve Robotik Koordinatörü Özge Sağlam, OMÜ-TTO Üniversite Sanayi İş Birliği Uzmanı Yaman Şeker ve Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Pelin Baylan Yılmaz ve Rabia Akçatemiz eğitime katılım sağlayarak önemli konu başlıklarını not aldılar.

Sosyal Bilimler Alanında TÜBİTAK 1001 Proje Yazımı Eğitimi tamamlandı

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin organize ettiği ‘Sosyal Bilimler Alanında TÜBİTAK 1001 Proje Çağrılarına Yönelik Uygulamalı Proje Hazırlama Eğitimi’ Omtel Otel’de gerçekleştirildi.

2 gün süren eğitimin ilk günü ve ikinci günün yarısına kadar teorik bilgi, ikinci günün yarısı ise grup çalışmalarıyla uygulamalı proje yazma eğitimi verildi. 19-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime Türkiye’nin çeşitli üniversite ve enstitülerinden 30 kişi katıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Keskin koordinatörlüğünde gerçekleşen programın eğitmenleri ise OMÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mutlu, Giresun Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günseli Bayraktutan, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Özçetin, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Duygu Özsoy’dan oluştu.

TÜBİTAK’ın desteklediği eğitimde OMÜ-TTO Kurumsal İletişim Uzmanı Ergün Alver ve Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Mehmet Kürşat Tunçer hazır bulundu. Eğitimin ardından katılımcılara katılım belgeleri, eğitmenler ve yardımcı personellere teşekkür belgeleri takdim edilerek eğitim sonlandırıldı.

OMÜ-TTO, OMÜ Danışma Kurulu toplantısında

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) üniversite, şehir ve sanayi iş birliğinin gelişmesini sağlamak amacıyla şehrin önemli aktörlerini bir araya getirdiği “Üniversite Danışma Kurulu Toplantısının” beşincisi, Sampa Otomotiv Sanayi’nin ev sahipliğinde ve Samsun Valisi Osman Kaymak’ın başkanlığında gerçekleşti.

Toplantıda, OMÜ’deki gelişmeler ve mevcut durumun değerlendirilmesinin yanı sıra OMÜ’nün hayata geçirdiği sıfır atık seferberliği, öğretim üyelerinin patent sürecine soktukları çalışmaları ile işyeri eğitimi süreci konularında bilgilendirme yapıldı. Fikir alışverişi bakımından oldukça verimli geçen toplantıya, danışma kurulu üyeleriyle birlikte Samsun Milletvekili Fuat Köktaş’ın davetli olarak katıldığı toplantıya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sampa Otomotiv Genel Müdürü Bülent Üstündağ “Sampa Otomotiv 1994 yılında kurulmuş, bu yıl da 25. yaşını kutlayan bir şirket.  Şirketimiz ağır ticari araçlarda yedek parça üretip, 138 ülkeye ihracat yapan, yaklaşık 100 milyon dolar cirosuyla Samsun’a bir gelir kaynağı olmaktadır. 1350 çalışanımızla değer yaratmaya devam ediyoruz. Sizleri burada misafir etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.“Eğitim ihracatında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki birçok üniversiteden öndeyiz”

Son Danışma Kurulu toplantısından bu yana OMÜ’deki gelişmeler ve mevcut durum hakkında bilgilendirici bir sunum yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Yüksek lisans, doktora ve değişim programlarıyla gelen öğrencilerdeki hareketlilik nedeniyle değişebilen öğrenci sayımız, şu an 52 bin 485. Üniversitemiz, öğrenci sayısı bakımından yüzde 95’lik bir doluluk oranına ulaşmıştır. Uluslararası öğrenci bakımından da Türkiye’nin ön sıralarında yer alan Üniversitemizde, 5 bin civarında uluslararası öğrenci bulunmaktadır. 2016 yılında 2 bin 180 olan bu sayının 2019 yılında 6 bin ile 7 bin civarına ulaşacağını öngörmekteyiz. İkincilik ve üçüncülük ödüllerini aldığımız eğitim ihracatı alanında da ilk üçte bulunuyoruz. Bu konuda İstanbul, Ankara ve İzmir’deki üniversiteleri geride bırakarak bu sıralamayı yakalamamız dikkat çekici ve önemli. Ayrıca öğrenci hareketliliğine de önem veren bir üniversiteyiz. Erasmus değişim programında, üniversitelere verilen desteği en üst sınırda alan üniversiteyiz. 1 buçuk milyon avroluk bir destek aldık ve gelen-giden öğrenci ve personel değişimini bu destekle karşılıyoruz.” dedi.

Dünya sırlamalarında OMÜ’nün gösterdiği başarıyı da paylaşan Rektör Sait Bilgiç “Dünyanın 20 bin üniversitesi arasında ilk 1001’in içerisindeyiz.  Sürdürülebilir gelişme bakımından da dünya genelinde ilk 200 ile 300 bandında yer alıyoruz.” diye konuştu.

“Bütçeyi verimli kullanmak için öncelikli çalışma alanları belirledik”

Üniversite yönetimi olarak var olan bütçeyi verimli kullanmak için öncelikli çalışma alanları belirlediklerini kaydeden Rektör Bilgiç “AR-GE çalışmalarımızın yüzde 60’ını kendi bütçemizden yüzde 40’ını da projelerle elde ettiğimiz dış kaynaklardan sağlıyoruz. 2018 yılında AR-GE çalışmalarımız için yaklaşık 30 milyon TL bütçe sağladık. Elimizdeki bütçe ile öncelik verdiğimiz çalışma alanları ise iklim değişikli ve etkileri, enerji üretimi, akıllı sistemler, sağlık alanında yenilikçi cihaz ve malzeme modellerinin geliştirilmesi, atık yönetimi, nörobilimler ve endüstriyel tasarım olarak sıralayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Samsun Teknopark’ın yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı bildiren Prof. Dr. Sait Bilgiç Üniversitedeki patent sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çekti. 2016 yılında sadece bir adet bulunan patent sayısının 22’ye ulaştığını belirten Sait Bilgiç, patent ve akademik yayın sayısını arttırmanın da öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.

“Projeler hayata geçiyor”

Danışma Kurulu toplantısında akademisyenlerin sundukları proje ve patentlerin son durumları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Buzağı Can Sütü Projesi”nde üretim aşamasına geçildiğini ve ürünün beklenenden daha kaliteli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sait Bilgiç, diğer projelerin ise üretim aşamasına yaklaştığını kaydetti.

Teknopark aracılığıyla girişimci gençlere yönelik başlatılan TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) projesine de değinen Rektör Bilgiç, “Bu proje kapsamında belirlenen 10 kişilik grubu gönderdik. İkinci grup için de başvurular başladı. Girişimci gençlerimiz, bu proje sayesinde devletten karşılıksız 200 bin TL’lik hibe alarak fikirlerini hayata geçirebilecekler. Bölgesel gelişme açsından önemli bir proje olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

OMÜ’nün yürütücülüğünde hazırlanan projelerin de son aşamada olduğuna işaret eden Rektör Sait Bilgiç, “Hazırladığımız projelerin hepsi Ankara’ya çağrılarak TÜBİTAK’ın onayından geçti. Şu an son aşamada Cumhurbaşkanlığımızdan da onay bekliyoruz.” dedi.

“Kenevir Araştırma Enstitümüz kuruldu”

Eğitim ve öğretim alanında Türkiye’deki ihtiyaca yönelik bölümlerin açılması için Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) başvuruda bulunduklarını dile getiren Pro. Dr. Sait Bilgiç bu alandaki gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Veteriner Fakültesinin inşası için 30 milyon TL’lik bir ödenek ayırdık. Acil servisimizin de geliştirilmesi, modern ve güvenli bir şekilde hizmet verebilmesi için hazırladığımız proje de kabul edildi. Yatay gelişmeden çok dikey gelişmeye yönelik yeni açtığımız bölümler ise; Sağlık Bilimleri Fakültesinde Odyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabiltasyon, Ortez Protez, Dil ve Konuşma Bozuklukları bölümleri, Bafra İşletme Fakültesinde Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü’dür.”

3 gün önce Kenevir Araştırmaları Enstitüsünün kurulduğu bilgisini veren Rektör Bilgiç “Cumhurbaşkanımızın da Samsun’un kenevir merkezi olması ile ilgili açıklamaları olmuştu. Bu açıklamanın gereği olarak ve kenevir açısından Samsun’un altyapı ve potansiyelini de göz önüne alarak en uygun yer olduğunu düşündüğümüz OMÜ’de bu enstitünün hızlı bir şekilde faaliyete başlamasını hedefliyoruz. Çünkü öğretim üyesi bakımından da imkânımız var. Kısacası Samsun’un kenevire bağlı sanayinin merkezi olmasını destekleyecek bir birimimiz oldu. Destek olanlara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in ardından Rektör Danışmanı ve sıfır atık projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Yüksel Ardalı sıfır atık konusunda sunum yaptı.

“Sıfır atık çevreci ve tasarrufu amaçlayan bir proje”

Sıfır atığın çevre duyarlılığının yanında bir tasarruf projesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ardalı “Öncelikle çöple atık arasındaki farkın öğrenilmesi gerek. Bu projenin üç ayağı var; toplam, depolama ve geri dönüşüm. Sağlam ve uygulanabilir bir sıfır atık yönetim sistemi oluşturmak için bu üç ayağın iyi işlemesi gerek. Biz kurduğumuz bu sistemle, yüzde 100’ü çöpe gidecek atıkların mümkün olduğunca geri dönüşümünün sağlanmasını ve böylece tasarruf etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Sıfır atık konusunda bilinçlenmenin projenin uygulanması açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen Yüksel Ardalı “Akademisyenlerimize, idari personelimize ve temizlik görevlilerimize sıfır atıkla ilgili eğitim verdik. Öğrencilerimizin bilinçlenmesi için de Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile birlikte ‘sıfır atık liderleri yetişiyor’ projesini hazırladık. Bu proje kapsamında 100 öğrenciye eğitim verdik. Bu öğrencilerle sıfır atık bilincinin yayılmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Atıkların geri dönüşmesi için yaptıkları çalışmaları da paylaşan Prof. Dr. Yüksel Ardalı verdikleri destek için Üniversiteye ve Samsun’un ilgili kurumlarına teşekkür etti.

Toplantı OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Demircan uçak, otomotiv ve savunma sanayinde kullanılabilecek malzeme üretimine yönelik bilimsel çalışmalarından oluşan patent sunumu ve OMÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bülümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yeter’in sunumuyla devam etti.

“Üstün yetenekli ve uluslararası öğrencilere burs ve iş imkânı sağlamalıyız”

Patent sunumlarının ardından İşyeri Eğitimi ile Ustabaşıların Eğitime Katılması konusundaki bilgilendirici sunumunu gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, 2. Danışma Kurulu’nda kararı alınan “öğrencilerin işyerleri ile daha çok buluşması” konusunda yapılan projeyle ilgili bilgi verdi.

Projeye çok çalıştıklarını ve oldukça mesafe kat ettiklerini belirten Ceyhan şunları söyledi: “Bu projeye başladığımızda bizim üniversitemizin 2-3 bölümünden yalnızca 10 öğrenci, 4 yıl boyunca 1 dönemini işyerinde geçiriyorken, çabalarımızla bunu uygulayan program sayısını 34’e çıkardık. Aralık ayındaki toplantıdan sonra öğrenci sayısı ilk olarak 34’e, bugün itibariyle de 162’ye yükseldi. Bu 162 öğrencinin 12’si de işe başladı. Bu bir süreç. Burada atılan tohumlar uygun ortam bulduğunda gelişiyor. Bu nedenle Danışma Kurulu’nun çok önemli bir yönü olduğunu düşünüyorum. İkinci projemiz de yine bu kuruldan çıkmıştı. Öğrencilerin hep işyerine gitmektense, oralarda bulunan ustalarımızın bilfiil gelip, bir dönem ders vermesini planlamıştık. Fakülte ve yüksekokullarımızdan gelen taleplerle toplam 18 usta öğretici belirledik. Bu kişilere de yaz aylarında ders anlatımı konusunda eğitim verip eylül ayından itibaren derslere girmelerini sağlayacağız. Bunların yanı sıra benim üç küçük projem var. Birincisi öğrencilerin ve sanayicilerin daha yakın olması. İkincisi üstün yetenekli öğrencilere ufuk açılması, üçüncüsü ise uluslararası öğrencilerle ilgili olarak iş dünyasıyla daha çok kaynaşmalarını sağlama. Onlara küçük küçük de olsa burs yoluyla destek olma. Çünkü yetiştirdiğiniz uluslararası öğrencilere istihdam sağlıyorsanız bu anlamda üst ligde mücadele ediyorsunuz demektir. Samsun’un daha uluslararası bir il olmasını ve öğrencilerin ile sanayicilerin daha yakın olmasını istiyorum.”

Gündem konularının genel bir değerlendirmesi, yeni fikirlerin sunulması ve görüşlerin alınmasının ardından toplantı sona erdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Topluluğu üyeleri Samsun Teknopark’ı ziyaret ederek bilgi aldı.

Ziyarete katılan öğrencilere Smartroom Ön Kuluçka Merkezi’nde Teknopark, OMÜ-TTO ve BiggSamsun hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Ardından Teknopark firmalarından Nibiru ve Accecare firmaları topluluk öğrencilerini projeleri ve meslekleri hakkında bilgilendirerek girişimciliğe nasıl adım attıklarını anlatmıştır. Öğrenciler Teknopark’ı gezerek ziyareti sonlandırmıştır.

Samsun Teknopark’ta, Girişimcilik ve Melek Yatırımcılık etkinliği gerçekleştirildi

İstanbul Startup Angels Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, girişimcilere nasıl yatırım alınabileceği hakkında bilgi verdi.

Samsun Teknopark Ön Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirilen Girişimcilik ve Melek Yatırımcılık etkinliğine Samsun Teknopark ar-ge ve kuluçka firmaları, ön kuluçka girişimcileri ve Samsun Teknopark Girişimcilik Akademisi öğrencileri katıldı. Gülsüm Çıracı yatırımcıların beklentilerini, girişimcilerin yatırımcı önüne çıkmadan yapması gerekenleri, girişimciliğin temellerini, girişimcinin yapması ve yapmaması gerekenleri anlattı. Ardından bir sunum gerçekleştiren Çıracı, ‘Hepiniz buraya bir amaç için geldiniz. Kiminizin fikri var kiminiz ise bir fikir oluşturmak veya hayata geçirmek için buradasınız. Araştırma yapmayı, dünyada neler olduğunu mutlaka araştırın. Dünyada neler yapılıyor ve neler yapılmakta mutlaka bakın’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Samsun Teknopark’tan TOBB Genç Girişimciler Kurulu’na eğitim

TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu üyelerine Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç ve Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Rabia Akçatemiz ve Pelin Baylan Yılmaz tarafından eğitim gerçekleştirildi.

Samsun Teknopark Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim Teknopark, OMÜ-TTO ve BiggSamsun tanıtımlarıyla başladı. Ardından Özkoç tarafından sunum teknikleri eğitimi, Akçatemiz ve Yılmaz tarafından münazara bilgilendirmesi ve eğitimi yapılmıştır. Münazara etkinliğiyle program son bulmuştur.

Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO London Bridge Project Bilgilendirme Toplantısına katıldı

Samsun gerçekleştirilen London Bridge Project Ticaret ve Sanayi Odası TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu organizasyonuyla kapsamında İngiltere’de Ticaret ve Pazar Fırsatlarını Bilgilendirme Toplantısı TSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO adına Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanı Rabia Akçatemiz katılım sağlayarak Samsun Teknopark firma ve OMÜ akademisyenlerine konu ile ilgili bilgi aktarabilmek için not aldı.

OMÜ-TTO Şirketleşme Sürecine Girdi

Samsun Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç tarafından imzalanan sözleşmeyle şirketleşme sürecine girdi. Sözleşme kapsamında OMÜ TTO, faaliyetlerine anonim şirket statüsüyle devam edecek.

Rektörlük Binasında gerçekleşen sözleşmenin imza törenine Rektör Sait Bilgiç’in yanı sıra Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş ile OMÜ-TTO yönetim kurulu üyeleri; Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Doç. Dr. Ali Keleş, Dr. Öğr. Üyesi Kubilay Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri katıldı.

“Üniversitemizin, şehrimizin, ülkemizin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum”

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Bundan sonra anonim şirket olarak faaliyetlerine devam edecek OMÜ-TTO’nun yönetim kurulu üyeleri olan sizlerin, bu şirketin gelişmesi ve güçlenmesi için ciddi katkılar sunacağına inanıyorum. Büyük bir fedakârlık göstererek yapacağınız bu katkılar için şimdiden teşekkür ediyorum. OMÜ-TTO’nun, ilerleyen süreçte gurur duyacağınız bir şirket haline geleceğini düşünüyorum. Gerek Yönetim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Kuran’ın, gerekse Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu üyelerinin uyum içinde verimli bir şekilde çalışacağına inancım tam. OMÜ-TTO Anonim Şirketinin hem üniversitemizin hem şehrimizin hem de ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak faaliyetlerin içerisinde olmasını diliyorum.” dedi.

Üniversitelerin bünyesinde yer alan teknoloji transfer ofislerinin çok azının şirketleştiğine dikkat çeken Rektör Sait Bilgiç “Türkiye genelinde, üniversitelerdeki teknoloji transfer ofisleri yeni yeni şirketleşme sürecine giriyorlar. Biz de yararlı olacağını düşünerek şirketleşme kararını verdik. Hayırlı olmasını ve güzel işlere vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“Güzel hayallerle şirketleşme sürecine girdik”

Güzel hayallerle şirketleşme sürecine girdiklerini ifade eden Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran da “Rektörümüz göreve başladığı andan itibaren OMÜ-TTO’nun faaliyetleri neredeyse 10 kat arttı. 10 yıl sonraki hedeflerimize ulaşmamız içinse bu faaliyetlerimizi daha da hızlandırmak istiyoruz. İnşallah ileride şirketin geleceği noktadan, kuruluşunda emeği geçen insanlar olarak gurur duyarız. Rektörümüze, Samsun Teknopark’a ve OM- TTO’ya verdiği sınırsız destek için teşekkür ediyorum. OMÜ-TTO Anonim Şirketinin, Samsun ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in hayırlı olması dilekleriyle sözleşmeyi imzalamasının ardından imza töreni sona erdi.

OMÜ-TTO'nun kuruluş amacı ve misyonu

OMÜ-TTO, üniversite sanayi iş birliğinin gelişimine katkı sağlamak, akademik araştırmalara lojistik destek vermek amacıyla kurulmuştur. Bilgi ve teknolojiye dayalı yaklaşımlarla ve etkin yöntemlerle Ar-Ge projeleri oluşturmayı ve geliştirmeyi de hedefleyen OMU TTO, gelecek dönemlerde ise patentlenebilir ve ticarileştirilebilir fikir ve ürünlerle yatırımcı ve buluşçuları bir araya getirmeyi misyon edinmiştir.

Dış kaynaklı proje eğitimleri on sekizinci eğitimle devam etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin on sekizincisi 29-30 Nisan tarihleri arasında Samsun Teknopark Smartoom Ön Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Ecem Alan Kevseroğlu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Kürşat Tunçer tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.

Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO, HaberAks TV’de Girişimciliğin ABC’sini anlattı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş ve Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç HaberAks TV’de ‘Girişimciliğin ABC’si’ konusunu anlattı.

HaberAks TV’de Burcu Düzgün Çoban’la Haberin Sesi Programının konuğu olan OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş ve Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç Burcu Düzgün Çoban’ın sorularını cevaplandırdı. Girişimci nedir, girişimcilere tavsiyeler, neden girişimci olmalıyız, Bireysel Genç Girişim Programı nedir, nasıl başvurulur gibi soruları cevaplandıran Mortaş ve Özkoç, ‘Gelişin teknolojiye ayak uydurmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için girişimci olmalıyız’ diyerek sözlerini sonlandırdı.